Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 18:01

  Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

  Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται αγκιστρωμένη σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και ναρκοθετεί  την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. 

  "Είναι αλήθεια ότι συναντιόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα. Και θα έχω την ευκαιρία στις συνομιλίες μας να σας ενημερώσω για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία  καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη. Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών." τόνισε ο πρωθυπουργός. 

  Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και των κανόνων καλής γειτονίας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα απέδειξε αυτή τη στάση έμπρακτα, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. 

  "Η Ελλάδα, το έχουμε ξανασυζητήσει προφανώς, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Άλλωστε το 2021 είναι ''Ετος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας' και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου του 2021 μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία" δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

  Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε: "Εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο. Και βεβαίως θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

  Σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Νίκο Δένδια, υπογράψαμε το κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του "Έτους Ιστορίας", το 2021, για το οποίο συμφωνήσατε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Vladimir Putin. Προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ελπίζω ότι θα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνον για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό των χωρών μας.

  Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.

  Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης".

  Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε: "Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

  Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις". 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Δένδιας - Λαβρόφ: Δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

  * Το τριπλό μήνυμα Λαβρόφ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ