Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Οκτ-2020 20:49

  Σταϊκούρας: Κύριε Τσίπρα είστε ο Πρωθυπουργός των φόρων και των πλειστηριασμών

  Σταϊκούρας: Κύριε Τσίπρα είστε ο Πρωθυπουργός των φόρων και των πλειστηριασμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για χαοτικές πολιτικές κινήσεις, "τρικυμία", τακτικισμούς, καιροσκοπισμούς και ανευθυνότητα κατηγόρησε τον Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εναντίον του οποίου υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ.  "Το πεδίο της οικονομίας "δεν το έχετε" είπε, ενώ σε προσωπικό τόνο κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι " Πρωθυπουργός των φόρων και των πλειστηριασμών". Στις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων ο κ. Σταϊκούρας απάντησε αιχμηρά: "Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια".

  Στην ομιλία του , λίγο πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Σταϊκούρας,  από την θέση του κεντρικού προσώπου στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, επανέλαβε τον αρχικό χαρακτηρισμό του ότι η πρόταση είναι άκαιρη , άστοχη και υποκριτική.

  Ενώ ο ΥΠΟΙΚ επιχειρηματολογώντας  για το τρίτο στοιχείο, (υποκριτική) επισήμανε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν έχει την παραμικρή αναφορά στην προστασία της 1ης κατοικίας και στους πλειστηριασμούς. "Τυχαίο; Δε νομίζω" είπε. "Και αυτό διότι εσείς, κ. Τσίπρα, νομοθετήσατε, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εσείς, κ. Τσίπρα, προχωρήσατε από το Νοέμβριο του 2017, μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς. Εσείς, παίρνατε επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση πλειστηριασμών. Εσείς, κ. Τσίπρα, ή για την ακρίβεια ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριζε ότι "οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους". Εσείς, κ. Τσίπρα, όπως επιβεβαίωσαν και όλα τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους, καταργήσατε, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας. Συμπερασματικά, εσείς, κ. Τσίπρα, έχετε καταγραφεί ως ο Πρωθυπουργός των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης προστασίας της 1ης κατοικίας!

  Μάλλον συνεπώς, και πάλι, η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου, που τα υπέγραψε όλα αυτά".

  Απαντήσεις στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΥΠΟΙΚ έδωσε αναλυτικά απαντήσεις στις  επικρίσεις βουλευτών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το αν υπήρξε χρόνος διαβούλευσης του πτωχευτικού, όσο και το αν αυτό είναι κατ’ εντολή των τραπεζιτών και άλλων οικονομικών κέντρων.

  "Λέτε ότι επιχειρούμε να περάσουμε τον πτωχευτικό ο "στα μουλωχτά". Η διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου διήρκεσε περίπου 8 μήνες και κατά την περίοδο αυτή, ελήφθησαν πολλά σχόλια από Φορείς.  "Από εσάς, σιγή".

  "Ενώ έγιναν διμερείς συναντήσεις και αποτυπώθηκαν οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς, όπως από Επιστημονικές Ενώσεις, Επιμελητήρια, Καταναλωτικές Οργανώσεις και εκπροσώπους πιστωτών, ελήφθησαν υπόψη τα σχόλια θεσμικών φορέων και θεσμών, γιατί και εσείς είχατε δεσμευτεί  στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, για τη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου, από εσάς  σιγή. Το ίδιο και στην διαβούλευση για 2 εβδομάδες. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν 13 ημέρες, και δηλώσατε ότι δεν έχετε προλάβει να το δείτε επαρκώς. Ζητήσατε να συζητηθεί σε πρόσθετη συνεδρίαση. Το αποδεχθήκαμε.

  Ζητήσατε να μιλήσουν πολλοί φορείς. Το αποδεχθήκαμε. Ακούσαμε τα σχόλια των φορέων. 

  Τα περισσότερα από αυτά τα λάβαμε υπόψη μας. Απαντήσαμε αναλυτικά, διεξοδικά, σε αρκετές συνεδριάσεις, στους προβληματισμούς σας.

  Η τήρηση αυτών των διαδικασιών δικαιολογεί την αιτίασή σας ότι νομοθετούμε "στα μουλωχτά"; Κύριε Τσίπρα, έχετε τελείως μπερδέψει τη σημασία των λέξεων.

  Τι να πω; Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μάλλον χρειάζεστε ένα λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας".

  Στην συνέχεια ο υπουργός ανέφερε: ". Με κατηγορήσατε και μας κατηγορήσατε, ότι ενεργούμε ως δήθεν εντολοδόχοι τραπεζιτών και κεφαλαιούχων.

  Καταρχάς σας απέδειξα, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι οι τράπεζες διατηρούν σοβαρές ενστάσεις για πτυχές του Νομοσχεδίου. Διαβάστε από τις εφημερίδες που είναι "πιο φιλικές" σε εσάς, όπως τις έχετε εσείς διακρίνει.

  Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια

  "Με κατηγορήσατε και μας κατηγορήσατε, ότι ενεργούμε ως δήθεν εντολοδόχοι εξωχώριων οικονομικών κέντρων. Προφανώς, "εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια". Κύριε Τσίπρα, διαφέρουμε. Δεν μπήκα στην πολιτική για να λαμβάνω και να εκτελώ εντολές, και μάλιστα εις βάρος των αδύναμων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Έχω καταγωγή και αναφορές στα λαϊκά στρώματα, και αυτά, ενσυνειδήτως, θέλω, πρωτίστως, να υπηρετώ.

  Η παράταξή μας, έχει αρκετά καλά παραδείγματα. Ίσως και η δική σας. Όμως, λυπάμαι, αλλά δεν σας θεωρώ ως τέτοιο".

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ