Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 09:16

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε το lockdown

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε το lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη χώρα να έχει εισέλθει σε μία κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε χθες να απευθυνθεί, για μία ακόμα φορά, στους πολίτες. Το νέο πρωθυπουργικό μήνυμα, τη στιγμή κατά την οποία βρίσκεται η εξέλιξη η εφαρμογή των τελευταίων παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας, περιείχε πολλαπλές πτυχές. Περιείχε ισχυρά…καμπανάκια για την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Περιείχε αποτυπώσεις, με θετικό DNA και με ρήμα-κλειδί το "μπορούμε". Περιείχε επισημάνσεις για τη συνεχή θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δρουν καταλυτικά στον καθησυχασμό της κοινότητας. Περιείχε κάλεσμα σε μία…νέα εγρήγορση. Περιείχε και ένα δίλλημα. Απόλυτα υπαρκτό. "Αυτοπροστασία ή Καραντίνα". Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαμηνύσει ότι αυτή τη στιγμή είναι εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο lockdown. Και είναι στο χέρι της κυβέρνησης, των ειδικών και της κοινωνίας η επιτυχία και σε αυτήν την επόμενη πρόκληση, η οποία ανοίγεται στον ορίζοντα της χώρας.

  "Η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία. Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά. Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι "Αυτοπροστασία ή Καραντίνα". Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Γιατί δεν πήγαμε σε lockdown

  Οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να μη θέσουν σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του…γενικού κλεισίματος στην Αττική ήταν πολλαπλοί. Από τη μία είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο. Ο αριθμός μπορεί να παραμένει υψηλός, ωστόσο, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η καμπύλη δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τη στιγμή κατά την οποία αναμένεται να δράσουν και τα μέτρα, όπως αυτά τέθηκαν σε εφαρμογή την προηγούμενη Δευτέρα. Από την άλλη, είναι η διαρκής ενίσχυση των δομών της Υγείας. Σε λίγες ημέρες, θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο "Σωτηρία" με ακόμα 50 κρεβάτια. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.

  "Ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σημαντικά, από 557 το καλοκαίρι του 2019 σε σχεδόν 1.000 σήμερα. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών. Έχουν γίνει, επίσης, περίπου 6.200 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους, και φυσικά ενισχύονται διαρκώς", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

  -Τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

  -Με απόφαση των διοικητών των  δομών αυτών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από τις κλινικές αυτές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές.

  -Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών που πάσχουν από λοιπά νοσήματα, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών.

  -Οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων.

  -Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ.

  Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στις δημόσιες μεταφορές, ανακοίνωσε ότι μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

  "Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Για αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Πέραν αυτού, σε θέση πρωταγωνιστική βρίσκεται πάντα η τήρηση των μέτρων προστασίας, με αιχμή τη χρήση της μάσκας.

  "Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από  κάποιους ενήλικες. Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό. Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι "αυτοπροστασία ή καραντίνα" - Το video με το τηλεοπτικό διάγγελμα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ