Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 20:25

  Διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους, αλλαγή νόμου ΤΧΣ και 11 μέτρα στήριξης της οικονομίας στο σχέδιο που παρουσίασε ο Τσίπρας

  Διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους,  Αλλαγή νόμου ΤΧΣ και 11 μέτρα στήριξης της οικονομίας στο σχέδιο που παρουσίασε ο Τσίπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το νέο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μια " νέα κοινωνική συμφωνία" αλλά και 11 μέτρα για τη στήριξη οικονομίας και κοινωνίας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη. 

  Αφού επέκρινε την κυβέρνηση σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα (οικονομία, πανδημία, Εθνικά), ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να παρθούν αύριο το πρωί τα μέτρα που πρότεινε.

  Στις προτάσεις του σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως εν είδει "παραδοχών", συμπεριλαμβάνεται η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους αλλά και αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ. "Και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό - καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών. Και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: 

  Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.  Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

  Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

  Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. "Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση". 

  Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.  Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 

  Μέτρο πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

  Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

  Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. "Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων".

  Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα. 

  Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. "Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών". 

  Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι. 

  Μέτρο ενδέκατο:  Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για: 

  Οικονομία

  * Η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας, της σκληρής λιτότητας και των πλεονασμάτων τελείωσε. Δεν θα πρέπει να περνάει από το μυαλό κανενός, σε ένα χρόνο από τώρα να συζητάμε και πάλι για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που θα οδηγούν ευθέως  τη χώρα σε νέες περιπέτειες μνημονίων και λιτότητας. 

  * Και στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη της επόμενης ημέρας – γιατί μην έχετε αμφιβολία, αυτή η συζήτηση θα ανοίξει– ανάμεσα σε αυτούς που θα επιμένουν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα ίδια αδιέξοδα και σε αυτούς που ζητάνε μια νέα οικονομική πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει και δικαιούται να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστεί υπέρ του δεύτερου δρόμου.

  * Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. 

  Η πανδημία έδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η "αγορά” σε ελεύθερη λειτουργία μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. Έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που καταδίκαζε και απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το μοντέλο που με θρησκευτική ευλάβεια ασπάζεται η νέα δημοκρατία. Εδώ και λίγους μήνες ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους με αγωνία προς το κράτος για να τους προστατεύσει. Το κράτος που μέχρι χθες χλεύαζαν. 

  Τράπεζες

  Δεν έχουν κάνει όλα όσα μπορούν και οφείλουν για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν  από την ΕΚΤ. Δεν χρηματοδοτούν επαρκώς, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παρά μονάχα επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη δανεισμού.

  Εξι στις 10 επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Υπάρχει ένα κενό ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πάνω από 15 δισ. ευρώ.

  Ουδείς ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Αλλά να εφαρμόζονται με κοινούς κανόνες και διαφάνεια προς όλους, για όλες τις περιπτώσεις. Και ιδίως όταν το Δημόσιο έχει ρόλο, οφείλει να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων.  Όχι λίγων και εκλεκτών. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να αλλάξουμε τον σχετικό νόμο για το ΤΧΣ. 

  Διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους

  Φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν προς το δημόσιο, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και προς τις τράπεζες παραπάνω από 240 δισ. ευρώ. Και σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση  τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

  Συμφωνία Πρεσπών

  Ίσως όμως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα. 

  Όταν λύσαμε - όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας - τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι.

  Σήμερα, τους παινεύει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. 

  Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Εγώ δέχομαι την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.Όμως, οφείλει μία συγγνώμη. 

  Ελληνοτουρκικά

  Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα της και η Κυβέρνηση κινείται απέναντί της χωρίς στρατηγική. Αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια. Χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη. Χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.Χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων. Χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους. 

  * Και βέβαια, την ίδια στιγμή που αποφεύγει να πει την αλήθεια στον λαό για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προτάσσει το καταστροφικό αφήγημα της Ελλάδας- Ασπίδας της Ευρώπης. 

  Άξονες της "κοινωνικής Συμφωνίας"


  Παραγωγή

  Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα,  της έρευνας και της καινοτομίας, των παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ενεργειακή εξοικονόμηση στις κατοικίες τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια. 

  Εργασία 

  Παραγωγική οικονομία σημαίνει παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, είναι αδιαπραγμάτευτα. 

  Παράλληλα, πρέπει να δούμε τι δυνατότητες μας δίνει πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. 

  Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα. Αυτά είναι εμμονές που κρατάνε τις κοινωνίες πίσω. Η εργασία από απόσταση, η οποία θα επεκταθεί, μπορεί επίσης να είναι πολύ παραγωγικότερη από την παραδοσιακή δουλειά γραφείου. Αρκεί όμως και εκεί να υπάρχουν οι αντίστοιχες διασφαλίσεις. Όχι να γίνονται κουρελόχαρτο οι συμβάσεις, τα ωράρια, οι υπερωρίες και να διογκώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία. 

  Κοινωνικό κράτος 

  Ισχυρό αξιόπιστο και καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εγγυάται τη προστασία, τη σωματική και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων. Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.  Χρειαζόμαστε, επίσης, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. 

  Η δημόσια παιδεία αποτελεί επένδυση για την επανεκκίνηση της χώρας, την είσοδο στη νέα εποχή. 

  Χρειάζεται, τέλος, να μιλήσουμε για τον κοινωνικό μισθό.  Ώστε να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση όλων: ένα εγγυημένο εισόδημα που θα χτίζεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πολίτη σε κάθε φάση της ζωής του. 

  Νέα γενιά

  Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες.Και πριν λίγες μέρες, ο παιδονόμος κ. Μητσοτάκης μας είπε και πώς σκοπεύει να τους πειθαρχήσει, δηλώνοντας πως εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. 

  Για μας, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τη δεκαετία που ξεκίνησε είναι να επενδύσουμε στις δυνατότητες και τις ικανότητες των νέων. Όχι μόνο επενδύοντας στη δημόσια παιδεία, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα. Αλλά και στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια που σήμερα είναι σχεδόν κατόρθωμα να παίρνουν την απόφαση να ζήσουν μαζί ή να κάνουν οικογένεια. Θέτοντας ηλικιακά κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

  Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τον 21ου αιώνα. 

  Περιβάλλον

  Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν περιορίζεται στην επίτευξη του στόχου για μείωση των ρύπων. Κάθε πολιτική που προτείνουμε θα πρέπει να διαπνέεται από το κριτήριο της διατήρησης της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

  Κάθε χρόνο θα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Θα ολοκληρώσει τη δίκαιη μετάβαση και το τέλος της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Θα παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τρόπο που φυσικά δεν θα διαταράσσει την περιβαλλοντική ισορροπία. Και θα προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της χώρας, την βιοποικιλότητα.

  Θεσμικές τομές

  Στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση , στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι πια καιρός για μεγάλες τομές.

  Στη Δημόσια Διοίκηση: 

  Όχι δημόσιο των επιτελικών ημετέρων. Με  διαφάνεια της διοικητικής δράσης, 

  με κοινωνική λογοδοσία

  με περαιτέρω ενίσχυση του ΑΣΕΠ, με όραμα για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης από τους νέους επιστήμονες.

  Στα Δικαιώματα: Ευρύτατο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

  Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

  Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας.

  Δεν μπορεί τέλος, να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

  Διαβάστε ακόμη:

  * ΝΔ: Χιλιοειπωμένα κλισέ από τον Α. Τσίπρα

  * Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έφερε τη χώρα στην ύφεση, πριν μας συναντήσει η πανδημία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ