Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 19:52

  Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έφερε τη χώρα στην ύφεση, πριν μας συναντήσει η πανδημία

  Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έφερε τη χώρα στην ύφεση, πριν μας συναντήσει η πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:17

  Για μία Ελλάδα "που μπήκε στην ύφεση, προτού τη συναντήσει η πανδημία" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Thessaloniki Forum.

  "Υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και ανάπτυξη. Έφεραν τη χώρα στην ύφεση πριν μας συναντήσει η πανδημία. Όταν ήρθε η πανδημία, παρά τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα, για να συγκρατήσουν την ύφεση. Να αποτρέψουν τα λουκέτα και την απώλεια θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση έχει τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δισ. που αφήσαμε. Ένα χρέος ρυθμισμένο. Ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές. Περίπου 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν δεν τα χρησιμοποιεί αυτά, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή, συνδυασμένη με ανικανότητα", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι πολλαπλές κρίσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν βυθίσει σε ανασφάλεια τους πολίτες. "Η ανασφάλεια εντείνεται με τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης. 14 μήνες από την εκλογή της, αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μία απάτη", είπε ο κ. Τσίπρας. "Έχουμε κρίση υγειονομική. Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο και η υγειονομική κρίση γίνεται χειρότερη γιατί επέλεξε να οικειοποιηθεί τη στάση ευθύνης των Ελλήνων. Αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, αντί για σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μοιράζει χρήματα στα Μέσα, για να τον υμνούν. Έχουμε κρίση οικονομική. Η κυβέρνηση αφήνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο έλεός τους. Έχουμε απορρύθμιση της εργασίας. Έχουμε κρίση ηθική. Κρίση κοινωνική. Οι ανισότητες αυξάνονται. Έχουμε κρίση εθνική. Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα και η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Με αναφορές στα έργα που πραγματοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας εστίασε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

  "Το πιο σημαντικό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του στη χώρα. Όταν λύσαμε τη χρόνια εκκρεμότητα με τους βόρειους γείτονές μας, τη συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξαν να σηκώσουν τη χώρα στο…πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της συμφωνίας από μέρους τους. Ο κ.  Μητσοτάκης όχι μόνο συναντά τον κ. Ζάεφ, αλλά δίνει και μάχες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εγώ καλωσορίζω τη μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Οφείλει, όμως, μια συγγνώμη από κάθε Έλληνα που εξαπάτησε", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως "βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας". Ειδικότερα:

  Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα.

  Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό - καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.

  Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. 'Ασκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο "δεύτερη ευκαιρία" δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είναι η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ