Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 20:55

  Κ. Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Διαβλέπω παράθυρο ευκαιρίας - με προβληματίζει η τουρκική navtex στην Kύπρο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σήμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την ίδια ταχύτητα, τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Economist. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη, καθώς και εστιασμένη στην προσέλκυση επενδύσεων.

  "Είμαστε μία κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιονομικά. Είναι δική μου ευθύνη να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε αυτή την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια, για να τις χρηματοδοτήσουμε... Πλέον, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των κονδυλίων θα προέλθει από την Ευρώπη και θα ενισχυθεί από τον ιδιωτικό τομέα... Είναι μία πολύ έντονη περίοδος και έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά αυτές τις κρίσεις... Επισπεύδουμε τις μεταρρυθμίσεις και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλες τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες μας. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ έργο και συνεχίζει να κάνει...", ανέφερε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ένα ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό.

  "Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς… Νομίζω ότι η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση είναι μία σημαντική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω. Να σκεφτούμε το παρελθόν. Αλλά, θα είναι και μία ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου εισαγωγή μίας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας. Σχεδιάζουμε το…rebranding της χώρας", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

  Βλέπω παράθυρο ευκαιρίας

  Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Αλλά, ένα ζήτημα με ευρωπαϊκή διάσταση.

  "Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις από το σημείο που σταμάτησαν και έχω καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στη Χάγη βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση... Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή. Ευελπιστώ ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία γιατί θα υπάρχουν συνέπειες και για την Άγκυρα εάν συνεχίσει τις ενέργειες της. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα υπάρχει διχασμός επ’ αυτού. Και ευελπιστούμε ότι τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν χωρίς να υπάρχει αυτή η ρητορική...", είπε ο πρωθυπουργός. "Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία μας συνομιλία. Έχω πει ότι είμαι έτοιμος, εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες. Θα δούμε. Με προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο. Μία ευκαιρία...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας

  Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει υπόψιν το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων.

  "Το κράτος ζητούσε από τους πολίτες να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους από ό,τι ήταν σε θέση να πληρώσουν. Μείωση του κόστους εργασίας, αλληλεγγύη στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Πολύ σημαντικό, για να έχουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Για εμένα, η ανάσχεση αυτού του κύματος φυγής των νέων θα πρέπει να γίνει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για παράδειγμα… Είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και δεν υπάρχει λόγος, γιατί οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα να μη σκεφτούν να επιστρέψουν", ανέφερε.

  Ώρα έμπρακτης αλληλεγγύης από την Ευρώπη

  Με το βλέμμα στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, για να το επιλύσει μόνη της η Ελλάδα. "Έχω αναδείξει το θέμα με επιμονή από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε ένα δύσκολο έργο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά να υποδεχτούμε και πρόσφυγες και μετανάστες. Αναμένουμε κοινούς κανόνες παροχής ασύλου για όλους. Να βρεθεί ένας τρόπος, έτσι ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποια κράτη να αναλάβουν μέρος της ευθύνης. Εμείς θα επιθυμούσαμε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν χώρες που λένε ότι δεν τους αφορά", είπε ο πρωθυπουργός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ