Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 09:12

  Αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην Αττική ανακοινώνει η κυβέρνηση

  Αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην Αττική ανακοινώνει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:12

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη δύσκολη εξίσωση της μεγάλης "κυκλοφορίας" του κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σπεύδει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση. Γι αυτό και πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία και συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. 

  Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας και σε καθημερινή βάση καταγράφει εκατομμύρια μετακινήσεις κατοίκων από δήμο σε δήμο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης έκτακτων οριζόντων μέτρων, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ήδη στα χέρια του τη δέσμη προτάσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να λάβει σήμερα τις τελικές αποφάσεις. 

  Όλα αυτά, μετά από την εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους ειδικούς να εξετάσουν και να αποτυπώσουν κάθε πιθανή παρέμβαση, η οποία θα…τρέχει ανά πάσα στιγμή, με στόχο τον περιορισμό του επιδημιολογικού φορτίου στο όριο της πρωτεύουσας.

  "Έχουμε καταφέρει, μέχρι σήμερα, να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι επιστήμονες για αυτή την περίοδο. Όμως, ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε ξανά τα σχολεία αυτό το διάστημα και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, συν το γεγονός ότι υπάρχει -όπως φαίνεται- κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές -όπως για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική- μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση… Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων.

  "Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει πέντε εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση", ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας.

  -Τα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας.

  Η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων, που δυνητικά μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα είναι το "κλειδί", προκειμένου να τεθούν ισχυρά αναχώματα στη διασπορά. Στο πακέτο των προτάσεων, που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, αφού πρώτα εξεταστούν άπασες οι παράμετροι, περιλαμβάνονται:

  -Η αναστολή συναυλιών και υπαίθριων θεαμάτων (με εξαίρεση τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων).

  -Η αναστολή της λειτουργίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

  -Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και καφετέριες) θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση, το όριο θα είναι τα έξι άτομα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εφαρμογή του "μοντέλου Πόρου", το οποίο εφαρμόζεται σε Μύκονο, Χανιά, Ηράκλειο, Λέσβο, Ζάκυνθο και Χαλκιδική.

  -Στις λαϊκές αγορές, το επιτρεπόμενο όριο θα είναι το 50% των παραγωγών.

  -Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,  αναμένεται να μειωθεί το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας (πιθανόν στο 50%).

  -Θα υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί σε όσους δίνουν το "παρών" σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις). Η παρουσία μπορεί να φτάσει και τα 20 άτομα.

  Όσον αφορά στο ζήτημα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, το σενάριο της υποχρεωτικότητας δείχνει να εγκαταλείπεται, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο ως προς την εφαρμογή του. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ