Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 22:18

  Κ. Μητσοτάκης: "Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων"

  Κ. Μητσοτάκης: 'Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:45

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Νότου.

  Με τη στήριξη των επτά ηγετών στις θέσεις της χώρας μας να αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, εκ νέου, τη φράση-κλειδί "τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων".

  Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Άγκυρα, με την κλιμάκωση της έντασης, την προκλητική συμπεριφορά και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. "Τα συμπεράσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα που δείχνουν τον δρόμο. Εάν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Να δείξει πειστικά δείγματα ότι σέβεται τους κανόνες", επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα αποτραπεί η προσπάθεια της Άγκυρας να διχάσει την Ευρώπη.

  Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, αλλά αναγνώριση του γεγονότος ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη.

  Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει χρόνο να κάνει πίσω στις προκλήσεις, δείχνοντας, ουσιαστικά, το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

  "Να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016. Κι αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την Άγκυρα ως μοχλό πίεσης, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι είναι επιβεβλημένη η επάνοδος στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016.  

  "Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αλλά, απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη", σημείωσε.

  Εμ. Μακρόν: Ξεκάθαρα αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο

  "Αποφασίσαμε να είμαστε ξεκάθαρα αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι προκλήσεων, παράνομων γεωτρήσεων και απειλών. Θέλουμε να υπάρξει διάλογος. Έχουμε κοινό στόχο. Να επανέλθουμε σε σταθερότητα στην περιοχή. Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες. Οι παράνομες γεωτρήσεις. Να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Και να γίνει δεκτό ότι υπάρχουν διαφωνίες στην περιοχή, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις", επεσήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. "Είναι θετικό να υπάρξει διάλογος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάλογος εάν στηρίζεται σε υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", πρόσθεσε. 

  Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα των ηγετών 

  Σημειώνοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας.

  "Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική παραβατικότητα", ανέφερε και ανέδειξε την ανάγκη συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός στις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ