Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 17:33

  Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ: Τζανακόπουλος νέος γραμματέας, ανασχηματισμός και αναβολή συνεδρίου

  Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ: Τζανακόπουλος νέος γραμματέας, ανασχηματισμός και αναβολή συνεδρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρότασή του για αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την τοποθέτηση του πρώτου σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,  η οποία συνεδρίασε νωρίτερα. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραλλήλως, επανέλαβε στα μέλη του κομματικού Οργάνου όσα είπε χθες στη σύσκεψη του "πρωινού καφέ" (που πραγματοποιήθηκε απόγευμα), ενώ προανήγγειλε ευρείες αλλαγές στο κόμμα και την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έως ότου καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί διά ζώσης.

  Κατά την εισήγησή του, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την πραγματοποίηση ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, για να επικυρώσει την αλλαγή σκυτάλης από Σκουρλέτη σε Τζανακόπουλο καθώς και τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

  Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το "χρονοδιάγραμμα" για τις ανακοινώσεις Τσίπρα παραμένει το ίδιο, ως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Capital.gr: Αύριο συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των αποφάσεων για τον "ανασχηματισμό" των τομεαρχών. Οι εκκρεμότητες πάντως αναμένεται να έχουν κλείσει έως την ΚΕ της Κυριακής οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη "σκιώδη κυβέρνησή" του.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Α. Τσίπρας μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

  "Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας.

  Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα.

  Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο.

  Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης.

  Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα.

  Απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε.

  Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε.

  Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν.

  Και ταυτόχρονα να πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος:

  - Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

  - Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.

  - Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

  Και να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.

  Προτείνω λοιπόν στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

  Και βεβαίως στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα.

  Για αυτό προτείνω να συγκληθεί την ερχόμενη Κυριακή η ΚΕ για να  συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά, καθώς βεβαίως και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία".

  Διαβάστε ακόμη:

  * Το παρασκήνιο της αντικατάστασης Σκουρλέτη από Τζανακόπουλο- Οι νέες αλλαγές Τσίπρα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ