Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Αυγ-2020 08:23

  Εκρηκτικό κλίμα και καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αποφάσεων για το Συνέδριο

  Εκρηκτικό κλίμα και καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αποφάσεων για το Συνέδριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Εκρηκτικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα στρατόπεδα (ευρύτερων) προεδρικών, "κομματικών” και των "53” (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) να ανταλλάσσουν προειδοποιητικές βολές και δη εν καιρώ μιας κρίσης στα ελληνοτουρκικά η οποία βρίσκεται στο ζενίθ της προκαλώντας συναγερμό σε όλο το εγχώριο πολιτικό προσωπικό.

  Δεν "κρατιούνται”, εν ολίγοις, τα εσωκομματικά πάθη τα οποία ελλείψει κομματικών διαδικασιών και μαζώξεων ένεκα διακοπών, βρίσκουν διέξοδο στην έκφρασή τους μέσω μηνυμάτων και δηλώσεων στον Τύπο και σε κομματικά μετερίζια ( όπως ο ιστότοπος commonality που απηχεί τις απόψεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των "53”).

  Θρυαλλίδα τα ελληνοτουρκικά

  Και ενώ ο "κλεφτοπόλεμος” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων κρατάει μήνες ( αν όχι, χρόνια) , η πανδημία που ανέβαλε το συνέδριο και η συσπείρωση που έφεραν οι αποκαλύψεις για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν σε μονόδρομο κατασίγασης των οξυμμένων πνευμάτων.

  "Θρυαλλίδα” εξελίξεων μέσα στο κατακαλόκαιρο ωστόσο, στάθηκαν για την Κουμουνδούρου τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επιφυλακτική στάση που τήρησε το κόμμα στην υποδοχή της Συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

  Διόλου τυχαία η λέξη "αφορμή” γιατί πρόκειται ακριβώς πέρί τούτου: Οι εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα ήταν από καιρό "ανήσυχοι” ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέξει να σκληρύνει τη στάση του στα ελληνοτουρκικά απέναντι στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ακολουθώντας γραμμή που "εκφεύγει” από το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφωνία που κρατούν στο κόμμα άπαντες, προεδρικοί τε και αντιπολιτευόμενοι, σαν το "στολίδι” της διακυβέρνησής τους.

  "Στροφή” Τσίπρα

  Η επίσημη θέση που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών θεμάτων συνοψίζεται σε ένα "μείγμα” σκληρής αμυντικής στάσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις μεν αλλά με σαφή στόχευση να αρχίσει ο διάλογος με την γείτονα για την εξεύρεση λύσης.

  Από κει και πέρα βέβαια, ο κ. Τσίπρας , σηκώνει τους τόνους στα Εθνικά ( προδήλως θερμομετρώντας και το κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη αν όχι και με μια δόση...εκδίκησης προς την Ν.Δ για την αντιπολιτευτική της στάση για τις Πρέσπες ), ανεβάζοντας τον "πήχυ” των δυσκολιών στην Κυβέρνηση: Απόκρουση όρουτς Ρεις, διάλογο με Τουρκία αλλά για ένα και μοναδικό θέμα, την υφαλοκρηπίδα κ.ο.κ.

  Η "στροφή” Τσίπρα εξαρχής έκανε την εσωκομματική αντιπολίτευση να δυσφορεί και βρήκε ευκαιρία έκφρασής της μέσω του κειμένου των 53 στον ιστότοπο- μετερίζι τους, με το οποίο ούτε λίγο – ούτε πολύ άφηναν αιχμές για εθνικιστική στροφή παρομοιάζοντας τις προεδρικές θέσεις με αυτές των "έξαλλων” ...μακεδονομάχων.

  Κι αν το εν λόγω κείμενο, προκάλεσε γκρίνιες στο εσωτερικό των "53” με αιχμή ότι δεν ήταν προιόν "συλλογικής” επεξεργασίας , έγινε δεκτό μετ επαίνων από κομματικούς που συμπλέουν σε μεγάλο βαθμό οι απόψεις τους ( ενίοτε συντονίζονται και τα βήματά τους) με την υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, "ομάδα”, όπως λ.χ τον Πάνο Σκουρλέτη.

  Στην αναμπουμπούλα… Κοτζιάς

  Άνοιξε πάντως το κείμενο αυτό, το εσωκομματικό κουτί της Πανδώρας: Παπανδρεικοί ( του λεγόμενου πατριωτικού πασοκ) που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν σφόδρα και κοντά τους βρίσκονται και "σκληροί” προεδρικοί, όπως ο Παύλος Πολάκης. Σφόδρα ενοχλημένοι από τις θέσεις αυτές είναι και στελέχη του ευρύτερου προεδρικού "ρεύματος” ( αλλά δεν ανήκουν στην τάση Παππά- Πολάκη και λοιπών).

  Την εσωκομματική αναμπουμπούλα πάντως δεν άφησε αναξιοποίητη ( αλίμονο) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο "αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς.

  Επιλέγοντας να αναγνώσει ως αιχμές προς τον ίδιο τις επικρίσεις του κειμένου των 53 για τη στροφή Τσίπρα, πέρασε γενεές δεκατέσσερις τόσο τους "53” όσο και "Συμμάχους” προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ ( Ν. Μπίστη, Σ. Βαλντέν) δηλώνοντας ηχηρό ( μόνον τέτοιο θα μπορούσε να είναι από τον κ. Κοτζιά) "παρών” στον εσωκομματικό καυγά.

  Προς άγρια σύγκρουση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  Όλα αυτά βέβαια είναι το "ζέσταμα” για το γερό μπρα ντε φερ που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ προεδρικών και αντιπολίτευσης εν όψει των αποφάσεων που θα κληθεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το εάν, πώς και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο ( και από τον ίδιο) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το ραντεβού για τις αποφάσεις έχει δοθεί για τα τέλη Αυγούστου ώστε να εκτιμηθεί και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Η εικόνα είναι τέτοια που εξ ορισμού "φυσικό” συνέδριο το φθινόπωρο δεν δύναται να πραγματοποιηθεί.

  Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ήδη φαίνεται να ασφυκτιά με τη στασιμότητα του κόμματος , όπερ ισχύει και για σειρά στελεχών τα οποία επιμένουν ότι χωρίς την διεξαγωγή του είναι αδύνατο για το κόμμα "να φύγει” μπροστά.

  Πρόκειται για τα ίδια στελέχη που θα επαναφέρουν ( παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αρχική διακίνηση της ιδέας) την πρόταση για ενός είδους "ψηφιακού” συνεδρίου που να συνδυάζει και την διά ζώσης παρουσία και τις τηλε-διαδικασίες. Εν ολίγοις, τη διεξαγωγή "μεικτού” συνεδρίου.

  Απολύτως καχύποπτα αντιμετωπίζει την διαχείριση της επόμενης κομματικής ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ η εσωκομματική αντιπολίτευση και τινές κομματικοί.

  Κορυφαίο κομματικό στέλεχος δε, ανέφερε επ αυτού στο "Κ” ότι είναι επίφοβο το πώς θα επιλέξει να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας τη δυσκολία διεξαγωγής του συνεδρίου, διατυπώνοντας αιχμές ότι είναι πιθανό να επιχειρήσει – εάν "καεί” τελικώς η διεξαγωγή εστω και μεικτού συνεδρίου- να εξουδετερώσει τα νυν κομματικά Όργανα, ιδρύοντας νέα με πρόσχημα ( κατά πώς το διαβάζει το ίδιο), την ανάγκη σηματοδότησης της ενοποίησης ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Επιχείρηση Τσίπρα να "καθαρίσει" τη Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά

  -Αιχμηρή παρέμβαση Τσακαλώτου για ΣΥΡΙΖΑ με "βέλη" σε προεδρικούς αλλά και Τσίπρα

  Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ