Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 11:59

  Μίνι ανασχηματισμός, με το βλέμμα στα 72 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:52

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Αναβάθμιση των Θ. Σκυλακάκη και Ν. Παπαθανάση σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και νέες εισόδους για τους Π. Τσακλόγλου, Ζωή Ράπτη και Ν. Ταγαρά, "έβγαλε" ο "μίνι" ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στην διαχείριση των 72 δις. 

  Όπως είχε προαναγγελθεί εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν στόχευε σε γερό ανακάτεμα των υπουργικών θώκων αλλά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και "διορθωτικές" κινήσεις με αιχμή την "επανεκκίνηση" της Οικονομίας.

  Επανεκκίνηση

  Ηχηρό σήμα επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά από μία περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, ελέω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ηχηρό σήμα κομβικής διαχείρισης των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.  Με τις στοχευμένες παρεμβάσεις στο υπουργικό σχήμα, όπως αυτές ανακοινώθηκαν πριν λίγα λεπτά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνει τη στρατηγική του για την οικονομία, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας, με τις πρώτες χαρακτηριστικές τομές να έρχονται στην πρώτη γραμμή από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη. 

  Αναβάθμιση και νέα πρόσωπα

  Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. "Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε:

  -Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

  -Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. 

  -Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  -Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

  -Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

  "Με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων. Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών", ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  Οι διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήμα είναι άκρως στοχευμένες. Και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεξε την οδό των μεγάλων αλλαγών, σε μία, έτσι κι αλλιώς, κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, έχει να κάνει με δύο κομβικά σημεία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: 

  -Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την πετυχημένη διαχείριση της…καυτής ατζέντας των τελευταίων μηνών, απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, με τους πολίτες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο φάσμα των δράσεων που αναπτύχθηκε για την προστασία της υγείας και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στην…εποχή του κορονοϊού.

  -Το δεύτερο είναι η απρόσκοπτη παραγωγή έργου από την ομάδα των υπουργών και η…πίεση της εξακολουθητικής προώθησης των αναγκαίων τομών και μεταρρυθμίσεων. Από τη στιγμή που…ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, οι υπουργοί δεν αφήνουν το νήμα, αλλά συνεχίζουν να ξετυλίγουν το…μίτο, ο οποίος οδηγεί σε αυτό που στελέχη επισημαίνουν. Δηλαδή, στην ανάκαμψη του 2021.

  Το "ταμείο" των αλλαγών 

  "Ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας, διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει - και σε επίπεδο διάταξης - το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Όπως σημειώνουν, έκφραση των παραπάνω επιλογών αποτελούν: 

  -Η αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς. 

  -Η κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας. 

  -Η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.

  "Οι λόγοι των πρωτοβουλιών είναι προφανείς: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

  Όσον αφορά στον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

  "Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες. Πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις", επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  Η πρόκληση των 72 δισ.

  Το DNA των επόμενων κυβερνητικών βημάτων, των επόμενων κυβερνητικών στοιχημάτων είναι σαφέστατα, έτσι κι αλλιώς, οικονομικό. Είναι σαφέστατα εστιασμένο και στη θωράκιση της χώρας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας. Και τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μετατρέπονται στο επόμενο μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου, που σχετίζεται με τη θεμελίωση ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους τους  Έλληνες, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. "Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μία πραγματικά πολύ μεγάλη εθνική πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από μία διαφορετική αντίληψη στο πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με ουσιαστικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Με το σωστό μέτρο, το σωστό λόγο, στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο. Να μετατρέψουμε αυτό το οποίο αποκαλέσαμε NextGenerationEU, σε Νext Generation Hellas. Να μετατρέψουμε, δηλαδή, την κρίση ως μία νέα αφετηρία για τη συνολική κατεύθυνση της χώρας και της οικονομίας της σε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας", είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης. "Άμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία, διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ήδη, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του.  Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη γραμματεία της κυβέρνησης…", σχολιάζουν στελέχη. Το σχέδιο που θα κατατεθεί στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα αφορά:  

  -Την "πράσινη ανάπτυξη", υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  -Την "ψηφιακή πολιτική", υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  -Την "απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή", υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

  -Τις "υποδομές", υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  -Τον "παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις", υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  "Το συνολικό ποσό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, που αποτελούν το άθροισμα των νέων πόρων του ταμείου ανάκαμψης και των τακτικών πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ουσιαστικά συγκροτούν την μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας. Κατά συνέπεια συνιστούν και μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας", σημειώνει ο πρωθυπουργός. Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη είναι σαφές: Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Αυτό είναι το στίγμα της κυβερνητικής οπτικής. Αυτό ορίζει το χωροχρόνο των επόμενων αποφασιστικών κινήσεων. Αυτό όρισε και το πεδίο των στοχευμένων αλλαγών στην υπουργική ομάδα.

  "Τους πόρους αυτούς δε θα τους σπαταλήσουμε. Θα τους επενδύσουμε, για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Να θεμελιώσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους  Έλληνες. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ