Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Αυγ-2020 08:05

  ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό πρέσινγκ σε Κυβέρνηση για Οικονομία- "Παύση" εσωκομματικών εχθροπραξιών

  ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό πρέσινγκ σε Κυβέρνηση για Οικονομία- "Παύση" εσωκομματικών εχθροπραξιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σε "αναστολή” κομματικών λειτουργιών μπήκε επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν "συμφιλιωθεί” με το γεγονός ότι το συνέδριο του κόμματος βρίσκεται στον "αέρα” ελέω πανδημίας. Προγραμματισμός ρεαλιστικής στόχευσης για την διεξαγωγή του, δεν μπορεί να υπάρξει. Τουλάχιστον όχι πριν από το τέλος του Αυγούστου- αρχές Φθινοπώρου ώστε να έχει διαμορφωθεί και η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα.

  Παύση "εχθροπραξιών”

  Η ( νέα) παράταση στην έναρξη των κομματικών διαδικασιών δίνει και χρόνο προδήλως στο κόμμα για "παύση” των εσωκομματικών εχθροπραξιών.

  Τα στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ( 53, κομματικοί, "σκληροί” προεδρικοί) παραμένουν στα χαρακώματα βέβαια διότι παρά την ανακλαστική "συσπείρωση” που επέφεραν στο κόμμα οι μιντιακές αποκαλύψεις για έργα και ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό και "ψυχικό” χάσμα μεταξύ των αντίπαλων εσωκομματικών στρατοπέδων, παραμένει βαθύ και αγεφύρωτο.

  Το "φρένο” που τράβηξε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανασχηματισμό των τομεαρχών εντός του θέρους, έχει αποφορτίσει προς ώρας το κλίμα ( παρότι κορυφαίοι κομματικοί δυσαρεστήθηκαν που δεν ανακατεύτηκε η τράπουλα εκτιμώντας ότι χάθηκε το momentum για να γίνουν αλλαγές ουσίας στην ανακατανομή των ρόλων).

  Από κει και πέρα, ελλείψει και κοινοβουλευτικού έργου, "ευκαιρίες” για να αποκαλυφθούν δημόσια οι αντίθετες απόψεις σε σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , δύσκολα θα δοθούν.

  Μέτρα

  Ασφυκτική είναι η πίεση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα για την Οικονομία με αιχμή το τρίπτυχο: Στήριξη επιχειρήσεων, εργασιακά, τουρισμός.

  Η εικόνα που διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου για τις επιδόσεις του Τουρισμού είναι μάλλον ζοφερότερη ακόμη και από τις αρχικές της εκτιμήσεις: Κατάρρευση επιχειρήσεων, άρα λουκέτα, άρα έκρηξη της ανεργίας στα εφιαλτικά επίπεδα του 2012 , βρίσκονται στην "βεντάλια” των προβλέψεών τους εξ ού και επαναφέρουν ακόμη πιο εντατικά την πρότασή τους περί "επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της”.

  Πρόταση που επί της ουσίας σημαίνει να αναλάβει η κυβέρνηση για ένα χρονικό διάστημα τη στήριξη των επιχειρήσεων με παροχή ρευστότητας για κάλυψη του εργατικού κόστους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

  Αυτό συνοψίζεται πρακτικά ως πρόταση σε:

  1. Απόλυτη κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις είναι εκτός λειτουργίας και παραμένουν σε αναστολή

  2. Για όσους επανεκκινούν να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης στο 100% του ασφαλιστικού κόστους και στο 40% του μισθολογικού κόστους ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

  3. Με "ρήτρα” προστασίας στους εργαζόμενους για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας και των μισθών .

  4. Μη επιστρεπτέα προκαταβολή για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες με 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο επιδότηση, δηλαδή μη επιστρεπτέα, με όριο τις 100000 ευρώ.

  Επιχειρηματικότητα

  Η "στροφή” του Αλέξη Τσίπρα προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έγινε μάλλον ...απότομα σε σχέση με τα όσα έπραξε ο ίδιος ως πρωθυπουργός . Τόσο "απότομα” μάλιστα που δεν έχει διστάσει να δηλώσει ότι ποτέ άλλοτε τα συμφέροντα των εργοδοτών δεν ήταν τόσο συμβατά με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

  Τις προάλλες από την Κω, έτεινε νέα χείρας φιλίας προς τους επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: "Επιμένουμε ότι υπάρχει η ανάγκη πρωτίστως να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, αντιστοίχως όπως έχει συμβεί σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της ΕΕ που μας αφορά όπου επιδοτήθηκε η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας".

  Αναφέρθηκε δε σε ευρωπαϊκά παραδείγματα αντιμετώπισης της κρίσης, για επιχειρήσεις που "υποχρεώθηκαν να κρατήσουν το προσωπικό, όσο ήταν κλειστές όμως το μισθολογικό κόστος εξ ολοκλήρου το αναλάμβανε η Πολιτεία". 

  *Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ