Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουλ-2020 14:44

  Τσίπρας (και) κατά Τραπεζών: Ούτε επί δικών μας ημερών ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους

  Τσίπρας (και) κατά Τραπεζών: Ούτε επί δικών μας ημερών ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.59

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ζοφερή ήταν για μια ακόμη φορά η περιγραφή της εικόνας της ελληνικής Οικονομίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

  Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για "εξαπάτηση" της μεσαίας τάξης ,επιμένοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κινούνται στην αντιθετη κατεύθυνση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ενώ δριμεία ήταν η κριτική του στις Τράπεζες, και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ομολογώντας πάντως πως "ούτε επί των ημερών μας ανταποκρίθηκαν στον πραγματικό τους ρόλο". Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της Α' κατοικίας καλώντας την Κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

  Απάντηση πάντως στο σχόλιο του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι λείπει η υπογραφή του κ. Τσακαλώτου από την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση ως αντιπρόταση στη ρύθμιση για την προστασία της Α΄κατοικίας, δεν έδωσε. Ούτε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάντως, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραλλήλως, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα αναδρομικά , είπε πως ουσιαστικά εξήγγειλε "κούρεμα" ύψους 60% στις απολαβές των συνταξιούχων.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Α. Τσίπρας είπε για: 

  Οικονομία

  *Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά ζητά έμπρακτη στήριξη από το κράτος, εσείς τους χτυπάτε στην πλάτη και τους λέτε "υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει".
   
  *Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα.   Εσείς ξορκίζετε  το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημά σας. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
   
  *Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown.  
  Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.
  Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για πιο αποτελεσματική αντίδραση. 

  Αναδρομικά

  * Δεν ήταν πολιτική επιλογή τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. ήταν υποχρέωσή σας. 

  * Στην πραγματικότητα ανακοινώνετε κούρεμα των αναδρομικών πάνω από 60% . Το συνολικό κόστος των αναδρομικών είναι 3,9 δις μικτά και ανακοινώσατε ότι θα δοθούν 1,4 δις.

  Σχέδιο Πισσαρίδη

  * Ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Οι κατευθύνσεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά είπατε πει.  

  *Να φέρετε έγκαιρα την έκθεση Πισσαρίδη στην δημοσιότητα και τις δικές σας προβλέψεις για διαβούλευση ώστε να τοποθετηθούν  όλες οι πολιτικές δυνάμεις. 
   

  Τράπεζες

  *Οι τράπεζες ούτε επί των ημερών μας έπαιζαν τον πραγματικό τους ρόλο: όσοι έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, δεν μπορούν να περάσουν ούτε απέξω. Τη στιγμή που προκλητικά απαιτούν να παίρνουν τα στελέχη τους τα προκλητικά bonus που έπαιρναν πριν από την κρίση. 
   
  *Αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα  δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,  έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το "θεάρεστο έργο" τους. 
   
   
  *Απαλλάσσετε από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά. Ενώ δε για τη υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπετε φορολόγηση μόνο με 15%. 
   
   
  *Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε προχθές την απαγόρευση οποιασδήποτε διανομής κεφαλαίων των τραπεζών, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων, είτε με τη μορφή bonus ή και επαναγοράς μετοχών, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. 

  Α΄κατοικία - η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

  *Η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών,  για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες.  που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά.
  Ξέρω ότι πιέζουν οι δανειστές και οι τραπεζίτες ,αλλά δεν είμαστε σε μνημόνιο πια. 
   

  *Καλύπτουμε δάνεια που κοκκίνησαν έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε). λόγω του κορωνοϊού 
  *Διευρύνουμε την περίμετρο αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια
  *Προσδιορίζουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών (υπολογίζουμε αυτές τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης με μεγαλύτερο συντελεστή δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα στα νοικοκυριά) 
  *Η εισφορά του Δημοσίου αυξάνεται για τα χαμηλά εισοδήματα 
  *Προτείνουμε μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%.
  *Η πρότασή μας είναι και ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Σας καλούμε να την υιοθετήσετε.

  Ταμείο ανάκαμψης 
   
   *Η  αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Και φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη- και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.
   
  *Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

  *Η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Αν ισχύει είναι ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.  
  έχει η χώρα τους μηχανισμούς απορροφητικότητας για νέο ΕΣΠΑ; 
   
   
  * Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ένα τολμηρό, προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας . Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές 

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Στροφή" Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά με "κόκκινες" γραμμές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ