Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 13:14

  Κ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

  Μητσοτάκης: Κανένας λόγος να μην βρεθεί συμφωνία στη Σύνοδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πριν λίγη ώρα και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έφερε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της αυξημένης παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα της Αγίας Σοφίας. 

  Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. 

  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δε γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Ταυτοχρονα, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον  διαθρησκειακό διάλογο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  Νωρίτερα, σε δημοσίευμα με τίτλο "Θέμα τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στους ομολόγους του" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: 

  Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Λίγο μετά την έναρξη της κρίσιμης συνόδου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο για την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

  Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί πενταμερούς μεταξύ Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται ότι δεν ετέθη ποτέ ζήτημα πενταμερούς για την Τουρκία.

  "Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία"

  Εν τω μεταξύ, τον κρίσιμο δρόμο που ανοίγεται στον ορίζοντα της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα θωρακίσει τις βαλλόμενες από την πανδημία οικονομίες, ανέδειξε ο πρωθυπουργός.

  "Τους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

  "Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

  Εδώ και λίγη ώρα, άρχισε να ξετυλίγεται στις Βρυξέλλες το…κουβάρι των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις που αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο ο κ. Μητσοτάκης είναι:

  -Να παραμείνει το πρόγραμμα ακέραιο. Δηλαδή το ύψος του Ταμείου στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

  -Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι στα 500 δισεκατομμύρια και 250 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.

  -Να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

   Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην πρώτη γραμμή το θέμα της αύξησης των κονδυλίων για τα εξωτερικά σύνορα.

  Ο πρωθυπουργός  θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές. Στη διάρκειά τους θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ