Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 09:14

  Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας. Πώς φτάσαμε στην τριμερή του Βερολίνου

  Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας. Πώς φτάσαμε στην τριμερή του Βερολίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη στιγμή που οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας βαδίζουν σε…τεντωμένο σκοινί και στην προκλητικότητα της γείτονος προστίθενται, διαρκώς, νέα επεισόδια, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που απέδωσε στη γείτονα χαρακτηριστικά "τοπικού ταραχοποιού", κρατάει στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής την κατάρτιση από την ευρωπαϊκή οικογένεια ενός συγκεκριμένου καταλόγου ενεργειών και κυρώσεων "εναντίον μίας χώρας που εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου", διευρύνοντας, παράλληλα, τον κύκλο των διεθνών επαφών του.

  "Η ρητορική αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας επιμένουν δυστυχώς να κινούνται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες. Παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδος. Στρέφονται συνολικά, θα έλεγα, κατά της Ευρώπης, όχι μόνο κατά των δύο κρατών μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και όπως σας είπα δεν απευθύνονται μόνο κατά των δύο χωρών μας, απευθύνονται προς σύσσωμη την Ευρώπη, αφού εκτοξεύονται από ένα κράτος το οποίο είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα χρήζουν και μίας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης", τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. "Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε, όπως το κάναμε πάντα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και διακηρύσσουμε ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις…Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο. Έναν διάλογο, όμως, ο οποίος θα βασίζεται πάντα στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές της καλής γειτονίας και κυρίως στις αρχές του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας. Χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές περί χρήσης βίας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Το ραντεβού στο Βερολίνο

  Με την Άγκυρα να…πυκνώνει τις προκλήσεις της, η τελευταία προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης έλαβε χώρα στο Βερολίνο, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο του πώς οδηγηθήκαμε στην τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ελένη Σουρανή, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό της, Γιάν Χέκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε, από τη γερμανική προεδρία, και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει του προγραμματισμένου για την ίδια μέρα συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ως βασικό θέμα τη συζήτηση για την Τουρκία. "Σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

  Ωστόσο, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να…κάψει την όλη προσπάθεια, δημοσιοποιώντας την τριμερή του Βερολίνου. Η Άγκυρα επιδιώκει να δείξει ότι συμμορφώνεται με τα μηνύματα και τις υποδείξεις που φθάνουν από την Ευρώπη, όσο ο κλοιός για ενδεχόμενες κυρώσεις σφίγγει γύρω της.  "Η Τουρκία πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γλιτώσει τις κυρώσεις", τόνισε (Star) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την τριμερή του Βερολίνου. "Εάν αυτό θέλει να το εμφανίσει η Τουρκία ως διάλογο για να αποτινάξει από πάνω της το ενδεχόμενο των κυρώσεων, θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω", επεσήμανε, με νόημα, ο κ. Δένδιας.

  Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι στις 15 Ιουλίου 2019 αποφασίστηκαν από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στις 15 Μαΐου 2020, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, η οποία κλήθηκε να σέβεται τα  κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., "συμπεριλαμβανομένων αυτών που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον εναέριο χώρο τους". Στις 13 Ιουλίου 2020, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., υπήρξε ομόφωνη απόφαση να καταρτιστεί κατάλογος κυρώσεων της Ε.Ε.(μέχρι το τέλος Αυγούστου), ο οποίος θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στέλνοντας το μήνυμα ότι αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση, θα υποστεί τις συνέπειες. "Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πετύχει ερείσματα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και περιφερειακά. Έχουμε καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της και έχουμε διαμηνύσει ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση και συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στην απόπειρα της Τουρκίας, υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα  της Ελλάδας", τονίζουν. 

  Διαβάστε ακόμα: Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βερολίνου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ