Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 11:23

  Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την Οικονομία με αιχμή τους μικρομεσαίους

  Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την Οικονομία με αιχμή τους μικρομεσαίους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με αιχμή τους μικρομεσαίους, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση για την Οικονομία, επαναλαμβάνοντας την επωδό των τελευταίων ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε " το καράβι σε ξέρα πολύ πριν από τον κορονοϊό".

  Ο κ. Τσίπρας , μιλώντας από βήματος Βουλής στην ώρα του Πρωθυπουργού  για την ερώτηση που υπέβαλε στον κ. Μητσοτάκη για την Οικονομία, δεν φείσθηκε πυρών για την Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική, πλειοδοτώντας σε μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ( ως έκανε ήδη από το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι Ι και ΙΙ), περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία που θα ακολουθήσει η πραγματική Οικονομία της χώρας, τους προσεχείς μήνες. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε για την Οικονομία 

  *Παραλάβατε οικονομία για 12 τριμηνα με θετικους αναπτυξιακούς ρθμούς και ενώ λέγατε ότι σέρνεται η οικονομία πετύχατε τον οκτβρη του 2019 να την βυθίσετε στην ύφεση. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορονοιού αλλά δικό σας "επίτευγμα". το Δ τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα έχει την χειρότερη απόδοση από τις 27. Η πανδημία σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. 

  *Η  πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων.
  Και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Αυτοί που έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβρη, ό,τι εισέπρατταν τα κατέθεταν στα καταστήματα του Νομού τους.

  * Περικόψατε Δημόσιες Επενδύσεις,  Ακυρώσατε μεγάλα έργα υποδομής

  * Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2019, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση. 

  *Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δις. Πού πήγαν;  Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δις. 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών 
  και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δις μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων. Αυτά είναι 14 δις όχι 24. 

  * Αφού για το 2020 δεν υπάρχουν περιορισμοί γιατί δεν αξιοποιείτε μέρος των ταμειακών διαθεσίμων για να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και την Εργασία; Έχετε επιλέξει να χρηματοδοτήσετε την αναστολή της εργασίας αντί για την ίδια την Εργασία. 

  * Στο ΤΕΠΗΧ 2 μόνο 53.000 επιχειρήσεις έχουν μπει. Ανάμεσα στην Πολιτεία και τις επιχειρήσεις έχετε βάλει μεσολαβητή τις Τράπεζες. 16 δις διοχευτεύτηκαν από την ΕΚΤ από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ. 

  * Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κομισιόν 23 εκατ , θετικό και μεγαλύτερο των προσδοκιών μας σας αφαιρεί τη δικαιολογία να αντιμετωπίσετε εμπροσθοβαρώς την κρίση για να μην ξεμείνετε από πυρομαχικά. Ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση πριν από την πανδημία.

  Εισόδημα έκτακτης Ανάγκης

  Στο ίδιο πλαίσιο, επανέφερε την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περί του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, χαρακτηριζοντάς το ως  μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα
  Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. 

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ