Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 16:05

  Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να δούμε πολιτική σπέκουλα επάνω στο άνοιγμα των σχολείων

  Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να δούμε πολιτική σπέκουλα επάνω στο άνοιγμα των σχολείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:33

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων, έχοντας διασφαλίσει στο μέτρο του εφικτού λιγότερο συγχρωτισμό... Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις...".

  Αυτό το μήνυμα έστειλε, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος να υπάρξει πολιτική σπέκουλα επάνω σε αυτό το μείζον για τις ελληνικές οικογένειες ζήτημα. "Είναι διαφορετικό να υπάρχει μία επιστημονική διαφωνία για το ζήτημα των σχολείων και τελείως διαφορετικό να δημιουργούμε συνειδητά και μεθοδικά ένα αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Κάποια μέσα που είναι κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν ακριβώς αυτό. Και θα είναι λάθος να το κάνουμε", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους και το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Για κοινωνικούς, οικονομικούς, ψυχολογικούς λόγους δεν είναι καλό όσοι έχουν παιδιά να είναι συνέχεια στο σπίτι...Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συντρέχουν για να ανοίξουν τα σχολεία... Δεν πρέπει να δούμε πολιτική σπέκουλα επάνω στο θέμα αυτό. Θα ήταν λάθος να το κάνουμε και θα δημιουργήσουμε πρόσθετη ανασφάλεια στα παιδιά και στους γονείς", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

  "Έχουμε πάρει μία πολιτική απόφαση. Ακούω την κριτική, αλλά ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής που εισηγήθηκε το κλείσιμο των σχολείων και το άνοιγμα των σχολείων, έτσι όπως τα ανοίγουμε. Δεν κάνουμε πράγματα από το κεφάλι μας. Ούτε κάνουμε πειράματα... Μπορούμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα. Να βλέπουμε επτά ή 14 ημέρες μπροστά και, εάν χρειάζεται, αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να την εξετάσουμε... Όλοι μαζί είμαστε σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο που επενδύει στην εθνική αποτυχία. Μην το κάνουμε μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας αφήσουμε στα τάρταρα του διαδικτύου όλα αυτά τα τρολ, που έρχονται σήμερα και σπεκουλάρουν πάνω σε μία ενδεχόμενη αποτυχία...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  Αυστηρή κριτική στον Α. Τσίπρα

  Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το μοτίβο της πρωτολογίας του. "Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σκέφτηκα ότι θα σας ταίριαζε πολύ καλά μία διαφορετική εκδοχή του "μένουμε σπίτι”. Είναι η εκδοχή του "μένουμε ίδιοι και απαράλλαχτοι”. Αυτοί είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ…Θα περίμενα στον τόνο σας και στον τρόπο σας μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης...Σωστά αποδώσετε τα εύσημα στον ελληνικό λαό που συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης... Το "μεγάλο ευχαριστώ” ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες. Αλλά, όχι κ. Τσίπρα, τίποτα από αυτά, τα οποία έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες δεν ήταν αυτονόητα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Φαντάζομαι και εσείς έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία που έλεγαν…τι θα γινόταν αν. Δε θα το μάθουν ποτέ. Ευτυχώς λέω εγώ. Καταλαβαίνω ότι ο λόγος σας είναι καθρέφτης της πολιτικής σας αμηχανίας, αλλά λίγη παραπάνω αναγνώριση αυτής της μεγάλης προσπάθειας, η οποία έγινε από το κράτος συνολικά νομίζω ότι θα ταίριαζε πιο πολύ με αυτό το οποίο σήμερα αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες...", συμπλήρωσε. 

  Κρατάμε εφεδρείες για την επόμενη ημέρα

  Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την Κουμουνδούρου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πρόγραμμα "Μένουμε όρθιοι" που παρουσίασαν.

  "Το σχέδιό σας έρχεται και λέει εμείς θέλουμε να δώσουμε, να ξοδέψουμε 14,3 δισεκατομμύρια και να δώσουμε στις επιχειρήσεις δώδεκα δισεκατομμύρια...Τα χρήματα που θα λείπουν από τον Κρατικό προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα της κρίσης, που μπορεί να είναι οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια, τα υπολογίσατε; Αποκλείω ο κ. Τσακαλώτος να  το έχει προσυπογράψει, γιατί το πραγματικό κόστος της παρέμβασης σας δεν είναι 14 δισεκατομμύρια. Είναι 25 δισεκατομμύρια. Κι αν το πραγματικό κόστος είναι τόσο μεγάλο, τότε γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, για να μπορέσετε να το υποστηρίξετε, Άρα ή θα πρέπει να δανειστείτε επιθετικά με κάποιο τρόπο από τις αγορές με επιτόκιο το οποίο δεν γνωρίζω ή θα πρέπει να σπάσετε τα δεσμευμένα χρήματα, τα οποία εσείς βάλατε στην άκρη για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εάν θέλετε να κάνετε αυτό παρακαλώ να βγείτε και να το πείτε", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να κρατάει εφεδρείες για την επόμενη ημέρα...

  "Έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε τα ταμειακά διαθέσιμα και να προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη αντεπίθεση που πρέπει να κάνουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Και φυσικά το 2021, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς κρίσης...", επεσήμανε.

  Εμείς πήραμε πίσω τα voucher

  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και αναγνωρίζει τα λάθη της, όποτε αυτά γίνονται.

  "Εμείς πήραμε πίσω το πρόγραμμα γιατί πράγματι δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση στους ελεύθερους επαγγελματίες…Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε πίσω το πρόγραμμα. Δεν ήταν ποτέ ένα υποκατάστατο εισοδήματος. Ήταν εισόδημα και ταυτόχρονα δυνατότητα να αποκτήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες νέες δεξιότητες. Το πήραμε πίσω και εν πάση περιπτώσει την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε εμείς. Τη βρήκαμε. Αυτή είναι και εσείς δίνατε λεφτά σε αυτά τα ΚΕΚ. Κατά συνέπεια εάν υπάρχει υποψία σκανδάλου αυτή βαρύνει περισσότερο εσάς, παρά εμάς. Εμείς δεν τα δώσαμε τα λεφτά. Εσείς τα δώσατε", σημείωσε και έκανε λόγο για μία "προβληματική αγορά" που πρέπει να διορθωθεί.

  "Η πολιτική μας στηρίζεται στη λογική της απόκτησης νέων δεξιοτήτων σε μεγάλο βαθμό μέσα από την εκπαίδευση από απόσταση. Άρα, έχουμε μία υποχρέωση να εξετάσουμε διαρθρωτικά πώς δουλεύει αυτή η αγορά και να μην δίνεται η εντύπωση που δίνεται. Έχουμε μία ευκαιρία να το διορθώσουμε. Να μη δίνεται η εντύπωση ότι η κατάρτιση είναι απλά ένας μηχανισμός, με τον οποίον μοιράζουμε ευρωπαϊκά χρήματα. Επιδόματα, ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική προστιθέμενη αξία...", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη δευτερολογία του:

  -Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την επιτροπή επιστημόνων και μέχρι στιγμής είναι μία στρατηγική που επί της αρχής αποδείχθηκε σωστή...Ο αριθμός των τεστ πρέπει προφανώς να αυξηθεί...Θα προμηθευτούμε τεστ και αυτό θα γίνει και με ιδιωτική δωρεά και δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός…

  -Με τις μάσκες, ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της Υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια, οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο…Ακούω τις συζητήσεις με προσοχή εάν πρέπει να πάμε σε διατίμηση. Είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό. Αλλά, θέλω να σας πω ότι αντίστοιχη συζήτηση είχαμε όταν είχαν εντοπιστεί οι πρώτες ελλείψεις τα αντισηπτικά. Επιλέξαμε να μην πάμε σε μία λογική διατίμησης, αλλά να κάνουμε αυστηρές συστάσεις για τον όγκο των αντισηπτικών που μπορούν να πωλούνται. Τελικά, η ίδια η αγορά έλυσε το πρόβλημα…Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις μάσκες... Εάν δούμε, μαζί με τον υπουργό, ότι υπάρχουν φαινόμενα στρέβλωσης στην αγορά ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, εδώ είμαστε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.

  -Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης ολοκληρωτισμός...Όταν χρησιμοποιείται η λέξη ολοκληρωτισμός στη βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης αυτή αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα καθεστώτα Να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις...

  -Η κοινωνία απαιτεί να βρίσκουμε ένα κοινό τοπίο συνεννόησης. Εάν επανέλθουμε σε ένα λόγο που εκπέμπει μία αντίληψη ότι περίπου θα σας περιμένουμε στη γωνία στην πρώτη αστοχία, να σας πληροφορήσουμε δεν υπηρετείται έτσι αυτό το νέο κλίμα που θέλουμε να χτίσουμε...Όποιος επιλέξει να ακολουθήσει ένα τέτοιο λόγο απλά θα είναι εκτός εποχής...

  Στη διάρκεια της τριτολογίας του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

  -Στον τουρισμό, πρώτοι αναδείξαμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το στοιχείο ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στο ζήτημα των μεταφορών. Κυρίως, των αερομεταφορών αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει το τουριστικό προϊόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει από το Συμβούλιο, μετά από έντονη δική μας πίεση, μία ξεκάθαρη κατεύθυνση και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός και ποια μπορεί να είναι τα πρωτόκολλα εκείνα που θα επιτρέπουν σε όλους μας να ταξιδεύουμε με ασφάλεια...Πάνω από όλα βάζουμε την ασφάλεια των ταξιδιωτών και των Ελλήνων πολιτών...Το απόθεμα εμπιστοσύνης μας βοηθάει την επόμενη γμέρα για το πώς θα προωθήσουμε τον προορισμό Ελλάδα...

  -Έχουμε διαθέσει επιπρόσθετο κονδύλιο 150 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη στοχευμένα του αγροτικού εισοδήματος και θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγροτική παραγωγή, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην εφοδιαστική αλυσίδα. Προφανώς είμαστε εδώ να εξετάσουμε και να μελετήσουμε σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη του αγροτικού τομέα.

  -Δε μπορώ να μη σχολιάσω την κυνική ειλικρίνεια του κ. Βαρουφάκη που μίλησε για τις επιλογές της χώρας το 2015. Νέο μνημόνιο ή αναδιάρθρωση χρέους. Γιατί δεν τα είπατε αυτά προεκλογικά; Γιατί εξαπάτησατε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση αποκαθίσταται η τάξη...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ