Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 13:00

  Κριτική Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την Οικονομία- Ρίχνει "δίχτυα" στην επιχειρηματικότητα

  Κριτική Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την Οικονομία- Ρίχνει "δίχτυα" στην επιχειρηματικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.27

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μάλλον οι "αυριανιστές" του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ...χάνουν έδαφος ως προκύπτει από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, ο οποίος απέφυγε υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή του με τον Πρωθυπουργό - ακόμη και όταν κατέφυγε σε προσωπικές αναφορές για τον κ. Μητσοτάκη. 

  και τούτο, καταρχάς, διότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάθεται σε "αναμμένα" εκλογικά κάρβουνα και έχει περάσει ήδη στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για την "επόμενη μέρα". 

  Εξ  ού και από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε ξεκάθαρο αν και έμμεσο κάλεσμα -πρωτίστως στην Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ για συμπόρευση και δη στην βάση ενός προοδευτικού σχεδίου που θα είναι "προγραμματική συμφωνία" για συνεργασία.

  Στην αιχμή του αντιπολιτευτικού λόγου του κ. Τσίπρα βρέθηκε η Οικονομία, τα εργασιακά αλλά και η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας δια του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

  Επέμεινε να ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί ανοίγει τα σχολεία , να επενδύει σε αποδόμηση της διαχειριστικής ικανότητας του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, εν τέλει να μιλήσει για "κακοδιαχείριση" του δημοσίου χρηματος αλλά αποφεύγοντας την μέχρι πρότινος προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στην "σκανδαλολογία". 

  Κριτική για την Οικονομία

  "Ψαρεύοντας" στην εκλογική δεξαμενή της μεσαίας τάξης, ως επιχειρεί εδώ και καιρό, ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του,  εγκάλεσε την Κυβέρνηση για σειρά θεμάτων που αφορούν την οικονομία αρχής γενομένης από την προστασία της α΄κατοικίας: 

  "Ανακοινώσατε για τρεις μόνο μήνες την παράταση της α κατοικίας . Είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί νέα φούσκα κόκκινων δανείων. γιατί μόνον 3 μήνες; Εμείς είχαμε deadline λόγω των stress tests εσείς γιατί υποχωρείτε στην άτεγκτη πίεση παραγόντων; αληθεύει ότι ετοιμάζεται σχέδιο εξαέρωσης της μεσαίας τάξης μέσω του νέου πτωχευτικού δικαίου; το πρόβλημα θα είναι εδώ και την 1η Αυγούστου, εκτός αν σκοπεύετε να αποδράσετε", είπε.

  Αμφισβήτησε και τα ποσά που αναφέρει η Κυβέρνηση ότι δαπανά για τα μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία: "Πού είναι αυτά τα λεφτά που λέτε ότι δώσατε; Αυτά είναι τα λεφτά της εξαγγελίας."

  Ενδεχόμενες νέες απολύσεις λόγω ύφεσης δε, αποπειράθηκε ξεκάθαρα να τις χρεώσει στον Πρωθυπουργό: "Εφόσον δεν ενισχύετε την εργασία θα έρθουν ανεξέλεγκτες απολύσεις και δεν θα φταίνε οι επιχειρηματίες για αυτό. 

  Σαν υπερασπιστής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας εμφανίστηκε και στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών καθώς μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι έσφιξε την θηλειά γύρω από το λαιμό όσων έλαβαν επιταγές.

  Επανέλαβε ωστόσο ότι " εάν η ύφεση είναι πάνω από 4%, όπως την υπολόγισε ο κ. Στουρνάρας" τότε θα έχει την αποκλειστική υπογραφή του πρωθυπουργού. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του:

  *Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκεί. Ι

  ΕΣΥ -Πανδημία

  *Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα.
  Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αρχίσατε να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ. 
  Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. 
  Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν.


  *Τι κάνατε για να προετοιμάσετε μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;Για να οργανώσετε κεντρικά την διαχείριση, και να αυξήσετε τα αντιδραστήρια; Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια, και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Γιατί ;
  *Το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η Ελλάδα, να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

  *Οφείλω να μεταφέρω την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία. Και είναι η αίσθηση της ανασφάλειας. Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν.

  Σχολεία:  

  *Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; 
  *Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία;  
  *Δεν σας προβληματίζουν τα πρώτα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία, η αύξηση των κρουσμάτων; 
  *Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; 
  Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; 
  Δε τολμώ να το πιστέψω. 
  Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, 
  και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα.

  ΜΜΕ 

  τι έχετε κατά νου, όταν αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ; Που πήγαν αυτά τα λεφτά θα μας πείτε ; Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; 

  Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των "φρόνιμων" και τιμωρίας των "άτακτων"; 

  Αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις. 

  Εργασιακά - επιχειρήσεις 

  Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. 

  με  πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 
  Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης.Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της.

  Οικονομία

  *καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα στήριξης της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των  επαγγελματιών, των καλλιτεχνών. 

  *αλήθεια στη σύνοδο κορυφής που όλοι οι ηγέτες του Νότου ζητούν χρήματα στην αγορά εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα; 

  *Από τον τρόπο, σχεδόν περιφρονητικό, που αντιμετωπίσατε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, καταλαβαίνω ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. 

  *Εαν η ύφεση είναι μόνο 4% όπως είπε ο κ. Στουρναρας, σας το χαρίζω. οτιδήποτε όμως περισσότερο γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή σας κε Μητσοτάκη.

   Δημόσιο χρήμα


  Το σκάνδαλο των βάουτσερ είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία. 
  *Είχατε γνώση κε μητσοτάκη ή τα έκανε όλα μόνος του ο κ. Βρούτσης; κι αν δεν ξέρατε, γιατί τον κρατάτε; 
  *Κακοδιαχείριση, αναθέσεις, επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τρεις μέρες μετά παίρνουν δουλειές υπό αδιαφανείς συνθήκες.

  Δεν κάναμε σημαία λάθη και παραλείψεις, ολόκληρη η αντιπολίτευση. 

  "Προοδευτική συνεργασία"

  *Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. 
  Ένα κοινωνικό συμβόλαιο  που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. 
  Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

  Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, 
  αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.
   
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ