Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 17:47

  Fast track δικαστήρια "επενδύσεων" και υπηρεσία JustStat από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

  Fast track δικαστήρια "επενδύσεων" και υπηρεσία JustStat από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Fast track εκδίκαση εξι κατηγοριών οικονομικών υποθέσεων θεσμοθετεί με νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

  Τα λεγόμενα "επενδυτικά" δικαστήρια , είναι ουσιαστικά ειδικά τμήματα που συστήνονται αποφάσεις των Ολομελειών των δικαστηρίων (αφορά κυρίως τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας)  με προφανή στόχο να δικάζονται οι οικονομικές υποθέσεις σε χρόνους που θα καθιστούν τη χώρα "κανονική" για τους επενδυτές,  και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να τεθεί σε κίνηση η οικονομία μετά την πανδημία.

  Ποιες αφορά

  Το μέτρο αφορά  την κατ' εξαίρεση εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

  Αφορά δε υποθέσεις :

  ανταγωνισμού

  τηλεπικοινωνιών

  ενέργειας

  προστασίας προσωπικών δεδομένων

  υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος

  εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας

  450 μέρες

  Τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της χώρας μας είναι αποκαλυπτικά, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χώρα μας για τα προηγουμενα  έτη . Αλλά ακόμα και τα τελευταία στοιχεία του 2010 υποδεικνύουν την ανάγκη σύστασης των ειδικών τμημάτων για την ταχύτερη επίλυση των αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων διαφορών, καθώς στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 ημέρες για την εκδίκαση των εν λόγω διαφορών σε πρώτο βαθμό, όταν για τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ ο αντίστοιχος χρόνος περιοριζόταν κατά μέσο όρο στις 150 ημέρες

  Justice Statistics

  Το πρόβλημα επισης της μη ύπαρξης  στατιστικών στοιχείων για τη χώρα μας που φαίνεται από τις ενδείξεις Ν/Α (non available, δηλαδή μη διαθέσιμα) στις απαντήσεις της χώρας μας στα ερωτήματα των διεθνών οργανισμών (CEPEJ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή)  που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών συστημάτων έρχεται να λύσει το νέο project της JustStat (Justice Statistics).

  Πρόκειται για τη σύσταση μιας σύγχρονης υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στην πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το project περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός DataWarehouse για τη Δικαιοσύνη, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στα δύο ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τη διοικητική και την πολιτική δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ και ΟΣΔΔΥ-ΠΠ αντίστοιχα) και τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε κάποιο πληροφοριακό σύστημα.

  Απώτερος σκοπός της νέας, data driven υπηρεσίας, είναι να σχεδιαστούν πάνω στη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που αξιοποιούν οι πλέον προηγμένες τεχνολογικά χώρες οι κατάλληλοι στατιστικοί δείκτες που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια και σε πραγματικό χρόνο όλες οι αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Παράλληλα, η νέα υπηρεσία θα επιτρέψει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης χαράσσοντας ένα αξιόπιστο roadmap ευρύτερων μεταρρυθμίσεων.

  Π. Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ