Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 16:18

  "Αναπόφευκτες" οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον Τσίπρα

  "Αναπόφευκτες" οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:18.21

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αναπόφευκτες "βλέπει" ο Αλέξης Τσίπρας τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με την εισήγησή του στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε νωρίτερα δια τηλεδιάσκεψης.

  Βάσει της εκτίμησής του δε, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει την πρότασή του ( πετώντας το γάντι στην Φώφη Γεννηματά) περί της ανάγκης για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, ανέφερε:

  *Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. 
  Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. 

  *Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει. 

  *Ωστόσο, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πανω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

  Το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι "προοδευτικές δυνάμεις"

  Εν τω μεταξύ και με την "βούλα" του Πολιτικού Συμβουλίου  του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά πλέον η επιχείρηση "σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων". 

  Στην απόφαση που εξέδωσε το εν λόγω Όργανο μετά την τηλε-συνεδρίασή του, πέραν της σφοδρής και εφ' όλης της ύλης επίθεση που εξαπέλυσε στην Κυβέρνηση, κατέληξε πως:

  "Απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους για μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. 

  Το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι και η βάση της προγραμματικής Συμφωνίας της Προοδευτικής κυβέρνησης που θα επιδιώξουμε να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σχέδιο υπεράσπισης των δυνάμεων της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, ένα σχέδιο γενναίας δημόσιας παρέμβασης για την προστασία της εργασίας, των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας".

  Για την Κυβέρνηση, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: 

  *Η Κυβέρνηση κινείται με περίσσευμα ανευθυνότητας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

  *Τώρα που περνάμε στη δεύτερη φάση διαχείρισης του κορονοϊού, η μέριμνα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση, η προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι τόσο εμείς όσο και η κοινωνία στο σύνολο της αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία την επιλογή του αχρείαστου ρίσκου ανοίγματος των σχολείων, ενώ τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη πριν από λίγες μόλις εβδομάδες χαρακτήριζαν τα σχολεία ως υγειονομικές βόμβες.

  *Εγείρεται και μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η επιλογή της ημιλειτουργείας της Βουλής είναι μία επιλογή που πληγώνει την δημοκρατία μας τραυματίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συσκοτίζει πτυχές κατεπείγουσας νομοθέτησης οι οποίες δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. 

  *Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων γίνεται αισθητή σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κυβερνητική αδράνεια θα φέρει σύντομα την οικονομία σε κατάσταση που θα απαιτούνται παρεμβάσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για την σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων. Η πολιτική της αδράνειας βάζει σε κίνδυνο τα εισοδήματα μισθωτών και μεσαίων στρωμάτων.

  *Η κυβέρνηση αδρανεί και μπροστά στη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ προωθεί και μία εκδοχή πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών.

  *Οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων.

  Νωρίτερα, το Capital.gr, σε σε δημοσίευμά του με τίτλο Τηλε-μάζωξη ΣΥΡΙΖΑ για "διάγγελμα" Μητσοτάκη και την αυριανή "μάχη" στη Βουλή,μετέδιδε: 

  Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στις 12 το μεσημέρι, δια τηλεδιάσκεψης.

  Σημειωτέον πως το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το ευρύ κομματικό Όργανο ( 41 μελών) που προήλθε από "σύμπτυξη" της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη των προοδευτικών Συμμάχων ( κοινώς, των πασοκογενών). 

  Η κομματική τηλεδιάσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταδιακή επιστροφή στην μετα-καραντίνα εποχή και εν όψει της πρώτης σφοδρής σύγκρουσης που προαλείφεται μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Βουλή εν μέσω πανδημίας, με επίκεντρο την Οικονομία. 

  "Πόλεμος" για  περιοριστικά μέτρα και Οικονομία

  Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σαν έτοιμος από καιρό, επιτέθηκε εφ όλης της πολιτικής ύλης στον πρωθυπουργό , τόσο για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων ( με αιχμή το άνοιγμα των σχολείων) όσο και επανερχόμενος στην αρχική κριτική του περί απουσίας σχεδίου για την Οικονομία. 

  Στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέρχεται και η αρχική του μομφή ( στην αρχή της "καραντίνας") ότι ο πρωθυπουργός απεμπολεί την ευθύνη της Πολιτείας προτάσσοντας την "ατομική ευθύνη" ( την οποία αντιμετωπίζει άκρως καχύποπτα η Κουμουνδούρου παγίως, "διαβάζοντάς" τη σαν προετοιμασία "άλλοθι" στην Κυβέρνηση εάν ο μη γένοιτο τα πράγματα με την πανδημία , δεν εξελιχθούν ομαλώς). 

  Από κει και πέρα , στην Κουμουνδούρου , θα επικεντρωθούν πλέον στα της Οικονομίας. Τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συνεδρίου εν όψει της αυριανής κοινοβουλευτικής "μονομαχίας" Μητσοτάκη- Τσίπρα, όσο και για το επόμενο διάστημα όπου η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα στο πεδίο της Οικονομίας,  θα είναι μαραθώνιος αγώνας για την Κυβέρνηση. 

  Εξ΄ού και θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιβόητο σχέδιό του για την Οικονομία και την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ