Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Απρ-2020 12:13

  Αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου

  Αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα".

  Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες, αποτελεί προβολή στο άμεσο μέλλον. Προβολή για το τι μέλλει γενέσθαι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με κινήσεις… ακριβείας και "χειρουργικούς χειρισμούς" στο επόμενο κρίσιμο βήμα. Το άνοιγμα του κύκλου της άρσης των μέτρων, που αποτελούν την καθημερινότητα της κοινωνίας εδώ και ένα μήνα.

  Με τη συνδρομή ομάδας ειδικών επιστημόνων, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργία χτίζουν, με σταθερά βήματα, το πλάνο. Πριν τις 27 Απριλίου, θα έρθουν στο προσκήνιο οι άξονες του σχεδίου της χαλάρωσης των παρεμβάσεων και η στρατηγική της εξόδου από τις… ελέω κορονοϊού Συμπληγάδες, προκειμένου άπαντες να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν είτε στο μέτωπο της οικονομίας, είτε στο μέτωπο της κοινωνικής δραστηριότητας. Και στις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η… βήμα-βήμα χαλάρωση.

  "Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης (Καθημερινή της Κυριακής).

  Οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος; Να καταγραφούν γνώμες και προτάσεις για τη λύση του… σταυρόλεξου με την κωδική ονομασία "αποκλιμάκωση των μέτρων". Να τεθούν επί τάπητος τα… δομικά συστατικά που θα περιφρουρήσουν την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

  Το βασικό κανόνα του σχεδίου περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα για αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας-ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο", σχολίασε (ΕΡΤ).

  Το βάρος πέφτει και στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, που θα έχει ορίζοντα ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο. Το βλέμμα στρέφεται στις εφεδρείες που κρατούνται, για να έρθει σύντομα και πάλι η επανεκκίνηση. Η κυβέρνηση ποντάρει σε μία ανάκαμψη με ταχεία χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, τα βάρη της κρίσης θα μοιραστούν με δίκαιο τρόπο. "Πάντα θα κρατάμε εφεδρείες. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση. Λένε κάποιοι: "Δώστα όλα τώρα". Ποια να δώσουμε τώρα;  Και πόσα μπορούμε να δώσουμε, όταν δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα. Πρέπει να κρατήσουμε εφόδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Τα σήματα είναι απανωτά και προς την Ευρώπη. Λίγες ημέρες πριν μία ακόμα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, οι οποίες προκάλεσαν, αν μη τι άλλο, προβληματισμό.

  Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην έκδοση κοινού ομολόγου, με στόχο να στηριχθούν άπαντα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας. Σε αυτό το τέμπο, άλλωστε, αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, μετά και την κοινή επιστολή, μαζί με ακόμα οκτώ ηγέτες, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. "Ζητούμε ένα εργαλείο που να δίνει απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Το εργαλείο αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό ομόλογο ή ένας άλλος μηχανισμός που θα μπορέσει να ενισχύσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων", σημειώνουν από την κυβέρνηση.

  Οι κρίσιμες 72 ώρες

  Οδηγός στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την άρση των παρεμβάσεων, που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, επιχειρήσεις λιανεμπορίου, κινηματογράφους, θέατρα και τουριστικά καταλύματα, είναι η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την επαναλειτουργία της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο θα αποτελέσουν οι κρίσιμες 72 ώρες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Εξ’ ου και τα μηνύματα του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης για το επίμαχο χρονικό διάστημα είναι εξακολουθητικά.  

  "Είμαστε ακόμα στη φάση που πρέπει να τηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα γιατί έρχονται δύσκολες ημέρες και θα πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε, προκειμένου να μη χάσουμε ό,τι κερδίσαμε έως σήμερα στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα μας", ανέφερε, για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ποιοι κλάδοι θα αποδεσμευτούν πρώτοι από τον κυκλώνα των περιορισμών; Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες; Τι μέλλει γενέσθαι με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα, τους ηλικιωμένους; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και οι απαντήσεις σε αυτά, όταν προκύψουν, θα πρέπει να καλύπτουν κάθε πιθανή λεπτομέρεια. Η καμπύλη εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένει επίπεδη, αλλά μπορεί εύκολα να ανατραπεί, εφόσον δεν τηρηθούν κανόνες. "Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες", έσπευσε να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ