Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 14:00

  ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα 2 δισ. για στήριξη Οικονομίας για να μην χρειαστούν περισσότερα αργότερα

  ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα 2 δισ. για στήριξη Οικονομίας για να μην χρειαστούν περισσότερα αργότερα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Οικονομία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Αλέξη Χαρίτση, στην πρώτη τηλε-ενημέρωση των Πολιτικών συντακτών που εγκαινίασε σήμερα η Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή και του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. 

  Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr εάν εχει κοστολογήσει τα μέτρα που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για συλλήβδην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και πόθεν θα χρηματοδοτηθούν, ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε  ότι "Δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι δαπάνες δεν συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να επιδοτηθεί πλήρως το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων" το οποίο στοιχίζει όπως είπε,  2 δις. 

  "Αντ΄ αυτού η  κυβέρνηση παίρνει μέτρα επιδότησης της ανεργίας και όχι της Εργασίας. Αυτή είναι πορεία καταστροφική. Είίναι προτιμότερο να δαπανήσει τώρα  για την Οικονομία μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ παρά αργότερα πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσει την βαθύτερη κρίση", πρόσθεσε. 

  Βέτο και ευρωμόλογο

  Παραλλήλως, ο κ. Χαρίτσης ζήτησε από την Κυβέρνηση να μετέλθει κάθε αναγκαίου μέτρου και πίεσης απέναντι σε Γερμανία και Ολλανδία που "σαμποτάρουν" την έκδοση ευρωoμολόγου, ακόμη και να θέσει βέτο εάν χρειαστεί σε αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. 

  Προανήγγειλε μάλιστα και πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων όχι μόνον εντός αλλά και εκτός της χώρας, όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr , σε δημοσίευμά του. 

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε για: 

  Κυβέρνηση

  *Επικίνδυνη ολιγωρία για  την προστασία υγειονομικών, αύξηση τεστ, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, επαναπροκήρυξη 4000 θέσεων, επιτάχυνση ανάληψης καθηκόντων των 2000 νοσηλευτών, ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου, σε αύξηση κλινών ΜΕΘ 

  *Επιδίδεται σε διαγωνισμό προχειρότητας, αναποτελεσματικότητας και παρεμβάσεων που δεν επαρκούν όυτε για τις αναγκες πολιτών ούτε της οικονομίας. 

  *Είμαστε αντιμέτωποι με τεράστια δομική πρόκληση. Πρέπει να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. 

  1. Πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα 

  2. άρση αναστολής συμβάσεων, πλήρης απαγόρευση απολύσεων

  3.Σχεδιασμό μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

  4. Μηνιαίο επίδομα σε ελ. επαγγελματίες 'ύψους 1/12 του περσινού τους εισοδήματος 


  5. Παραταση προστασίας της Α κατοικίας

  6. καταβολή επιδόματος σε χαμηλά εισοδήματα

  Μείωση μισθών Βουλευτών

  Μισθοί βουλευτών 

  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑεδώ και καιρό  δίνουν μέρος του μισθού τους σε δομές αλληλεγγύης.
  Εμείς ζητήσαμε από την βουλή να είναι υποχρεωτική η μείωση μισθών των βουλευτών για 3 μήνες και με υποχρεωτική τη συμμετοχή ολων των αξιωματούχων. Δεν ακούσαμε κάτι από τον κ. Μητσοτάκη για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που διπλασίασε τις αμοιβές τους.

  Ξανθός: Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στην Υγεία

  Εύσημα στην Πολιτεία για τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε έγκαιρα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, απένειμε ο τοεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας ότι είναι κρίσιμο αυτά να συνεχιστούν και να μην "χαλαρώσουν". 

  Ο ίδιος πάντως μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει επένδυση και μακροπρόθεσμο πλάνο στην ενίσχυση του ΕΣΥ και είπε μεταξύ άλλων: 

   
  *Η μεγάλη εικόνα είναι πως είμαστε σε φάση ελεγχόμενης εξάπλωσης της νόσου, σωστή στρατηγική των μέτρων, η Πολιτεία άκουσε τους ειδικούς. υπάρχει πολύς δρόμος για αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ. 

  *Η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. 

  *Ζηταμε καθημερινά από το υπουργείο να υπάρχει αναλυτική εικόνα του αριθμού των γιατρών και των νοσηλευτών που προσλαμβάνονται και των ΜΕΘ.
  Το θέμα των προσλήψεων είναι πάρα πολύ σημαντικό. έχουμε την αίσθηση ότι ανακοινώνονται αριθμοί που δεν είναι στο στάδιο άμεσης ανάληψης καθηκόντων.


  *Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στην Δημόσια Υγεία. Όχι με ανθρώπους "μιας χρήσης". Το ΕΣΥ χρειάζεται πλάνο μακροπρόθεσμης κάλυψης των κενών. "Κανένας άνθρωπος χωρίς επαρκή στήριξη στην πανδημία".

  *Η μάχη της πανδημίας θα κριθεί από: Συνέχιση και όχι χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, Γρήγορη ενδυνάμωση ΕΣΥ , ατομικά μέτρα προστασίας, η δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα από ελέγχους. Είναι ευαίσθητος δείκτης ο αριθμός των διασωληνωμένων. 
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ