Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 07:45

  Η κίνηση Μητσοτάκη-Μακρόν και ακόμα οκτώ ηγετών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

  Η κίνηση Μητσοτάκη-Μακρόν και ακόμα οκτώ ηγετών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Λίγες ώρες μετά την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και ακόμα οκτώ ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μία ακόμα τηλεδιάσκεψη έρχεται στο προσκήνιο με κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις με τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του.

  Στις πέντε το απόγευμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουν επί τάπητος όλα τα τελευταία δεδομένα, με την "ομάδα των εννέα" να επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού μετατρέπεται σε μία πρωτοφανή απειλή, η οποία απαιτεί επενδύσεις στα συστήματα υγείας, αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία της οικονομίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

  "Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Σε μία κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Και σε μία ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας. Καθώς ήδη εφαρμόζουμε πρωτοφανή κοινωνικοοικονομικά μέτρα τα οποία συνεπάγονται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε την παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως και την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών προμηθειών στο εσωτερικό της Ε.Ε.

  Η διατήρηση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης προκειμένου να παρασχεθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Και είναι η πιο ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη οποιουδήποτε είδους", τονίζουν, στην επιστολή τους προς τον κ. Μισέλ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

  Αιχμή της "ομάδας των εννέα", στο…παρά πέντε της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρόταση για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου μεγάλου μεγέθους και διάρκειας. Ενός ομολόγου, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των κρατών-μελών, ώστε να χρηματοδοτηθούν σταθερά τόσο ο υγειονομικός αγώνας κατά του κορονοϊού, όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

  "Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μία αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό το κοινό οικονομικό εργαλείο μας θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και εκτεταμένη διάρκεια, ώστε να είναι απόλυτα αποδοτικό και να αποτρέπει κινδύνους υποτροπής. Τώρα και στο μέλλον. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου", σημειώνουν οι εννέα ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Με το βλέμμα, πάντα, στραμμένο στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης και οι οκτώ ηγέτες τονίζουν πως τα κράτη-μέλη καλούνται να ενεργήσουν, με στόχο:

  -Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του από την προσωρινή παύση λειτουργίας ολόκληρων τομέων της οικονομίας.

  -Να  πτωχεύσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις.

  -Να υπάρχει ρευστότητα, με τις τράπεζες να δανείζουν παρά τις καθυστερημένες αποπληρωμές και τους αυξανόμενους κινδύνους.

  "Όλα τα παραπάνω απαιτούν δημοσιονομικούς πόρους χωρίς προηγούμενο. Καθώς και μία ρυθμιστική προσέγγιση που θα προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λοιπόν, θα πρέπει να συνδυάζονται με δραστικές επιλογές και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Όπως αυτές που έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε, στέλνοντας, ως ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σαφή και αποφασιστικά μηνύματα", αναφέρουν οι "εννέα", στην επιστολή τους.

  Συνεχής ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

  Σε τέμπο εσωτερικό, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζει να επιδεινώνεται, με την ενίσχυση των μέτρων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να εμπλουτίζεται συνεχώς.

  "Με τις πρωτοβουλίες μας, καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των ιδιωτικών υπαλλήλων και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισεκατομμύρια. Ποσό που είναι ισοδύναμο με το 2,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έγιναν στο Ecofin, είναι στο 2% του ΑΕΠ", σχολιάζουν στελέχη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους θα ενεργοποιηθούν πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ