Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 09:35

  Οικονομία και ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή του κορονοϊού: Το νέο "αφήγημα" Τσίπρα

  Οικονομία και ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή του κορονοϊού: Το νέο "αφήγημα" Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Παρότι το "στρατηγείο" του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου έχει σχεδόν "ερημώσει", η ηγεσία του βρίσκεται σε κατάσταση "συναγερμού" για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. 

  Προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα ( και ύστερα από νέο κύκλο τηλεδιασκέψεων με τομεάρχες και συνεργάτες του), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , χαρακτηρίζει "κατώτερη των περιστάσεων"  την απόφαση που έλαβε το Eurogroup και ζητεί επιμόνως από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ελληνική Οικονομία, υπό νέο "αφήγημα": Αξιοποιείστε το μαξιλάρι των 37 δις, η Οικονομία θα στηριχθεί όταν βγούμε από την καραντίνα, αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση. 

  Αυτό είναι το επιμύθιο επί της ουσίας και των προτάσεων που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της 50λεπτης τηλεδιάσκεψής τους. 

  Η ...ανεπίδεκτη μαθήσεως Ε.Ε

  Και τούτο, γιατί στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν απολύτως καχύποπτα την δυνατότητα της Ε.Ε να κινηθεί με την απαιτούμενη ευελιξία και ταχύτητα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών Οικονομιών. 

  Σε επίρρωση αυτού, κομματικές πηγές, ανέφεραν πως η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει πως " η Ε.Ε δεν έχει μάθει τίποτα από την δεκαετή κρίση", κοινώς η χώρα δεν μπορεί να επαφίεται στις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τάχιστα επαρκή μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

  "Κλειδί" για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( αυτό εξάλλου είναι και το νέο αφήγημά της για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας) είναι το "αποθεματικό" των 37 δις που μπορεί να αποτελέσει "ασπίδα" για την ελληνική Οικονομία. 

   "Ζεστό" χρήμα στην αγορά

  Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο για την οικονομία. Καταρχάς διότι η χώρα βασίζεται κυριώτατα στα έσοδα από τον Τουρισμό της ( 20% του ΑΕΠ), ο οποίος έχει "χάσει" το τρέχον έτος , με το ίδιο να ισχύει για τις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. 

  Συνεπώς, σύμφωνα με  το "αφήγημα" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επόμενη ημέρα της κρίσης , θα βρει την χώρα να μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση.

  "Εσωτερική κατανάλωση ωστόσο δε θα μπορεί να υπάρξει εάν η επόμενη μέρα βρει τη χώρα με μία νέα γενιά δεκάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις", σημειώνουν αρμόδια κομματικά στελέχη και πιέζουν την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση λήψης άμεσων μέτρων, ανεξαρτήτως του Eurogroup:

  1. Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. 

  Μόνον έτσι θα αποφευχθούν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαινόμενα εκτίναξης της ανεργίας με διττό όφελος:

  -Οι εργαζόμενοι θα περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της πανδημίας ενώ την επόμενη ημέρα θα διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη προκειμένου να κινηθεί η εσωτερική αγορά. Παραλλήλως, θα έχουν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν και στις δανειακές τους υποχρεώσεις, χωρίς να κινδυνεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έρθει αντιμέτωπο σε τρεις μήνες με νέα αυξημένη δεξαμενή κόκκινων δανείων που θα απαιτούσε εκ νέου ανακεφαλαιοποίησή τους.

  2. Όχι στα 400 ευρώ εφάπαξ

  -Αν η κυβέρνηση περιοριστεί σε μια εφάπαξ αποζημίωση 400 ευρώ, τότε η ανεργία θα εκτοξευθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. "Χωρίς εξαγωγές, χωρίς επενδύσεις αλλά και χωρίς αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό, κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωτερική υποτίμηση και περαιτέρω συμπιέσεις μισθών", αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

  3.  Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

  4.  Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. 

  5. Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη και ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

  6. Αναστολή πληρωμών δόσεων όχι μόνον σε επιχειρηματικά αλλά και σε στεγαστικά δάνεια με παράταση της προστασίας της Α΄κατοικίας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

  7.  Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ