Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαρ-2020 17:58

  Τσίπρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μείνουν εδώ όλοι οι πρόσφυγες- μετανάστες

  Τσίπρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μείνουν εδώ όλοι οι πρόσφυγες- μετανάστες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Για διευκόλυνση του πρωθυπουργού στα σχέδια των "αντιδραστικών" της Ε.Ε να παραμείνουν εδώ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, είπε πως το σχέδιο της Κυβέρνησης "είναι τα νησιά μας να γίνουν οι αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον Ευρωπαϊκό παράδεισο αλλά θα φυλακίζονται εδώ" και πως ο πρωθυπουργός κάνει "Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη , σε βάρος της Ελλάδας" την ώρα που κάνει δώρο στην ΕΕ να γίνει η χώρα "αποθήκη ψυχών" για λίγα κονδύλια.

  Επανέλαβε ότι "σωστά φυλάμε τα χερσαία σύνορα" αλλά διερωτηθηκε "με τα θαλάσσια τι θα κάνουμε ; Χιλιάδες άνθρωποι, αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, θα βρεθούν στη θάλασσα και θα διασωθούν – θέλουμε να ελπίζουμε – από το ελληνικό λιμενικό. και τότε ο πληθυσμός στα ελληνικά νησιά θα συνεχίσει να αυξάνεται".

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέμφθηκε την ελληνική κυβέρνηση  γιατί "δεν ενοχλεί" τους ευρωπαίους εταίρους , ζητώντας έκτακτη σύνοδο κορυφής και να αναλάβουν τις ευθύνες τους αντί να συμπαραστέκονται στην Τουρκία.

  Παρότι εγκάλεσε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή αξιοποίηση της κρίσης, παραδέχθηκε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε γεωπολιτικές εξελίξεις απρόσμενες" και δήλωσε "παρών" στο να βάλει πλάτη σε ένα "εθνικό σχέδιο" που θα περιλαμβάνει και αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα. 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων:  

  Άσυλο

  Ανέστειλαν τη διαδικασία του ασύλου.
  Ποιο το πρακτικό αποτέλεσμα, πέραν του να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο ; Λένε όσοι περνάνε θα απελαύνονται. Μάλιστα, να απελαύνονται. Αλλά που ;
  Με τη Τουρκία δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία με την ΕΕ και δεν υπάρχει καποιος να πει στην ΕΕ ότι πρέπει να στραφεί εναντίον της Τουρκίας.
  Μας απειλεί με εκατοντάδες χιλιάδες στα σύνορά μας και θα πάρει και πίσω όσους θα απελαύνουμε; Προφανώς όχι.
  Από την Ευρώπη μετεγκαταστάσεις, δε ζητάμε.
  Εδώ ούτε καν Σύνοδο Κορυφής δε ζητάμε.
  Που λοιπόν θα τους απελάσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Που θα τους πάμε ;

  Φτιάχνουν νέα hot spots 

  O Πρωθυπουργός εξασφάλισε 350 εκ και άλλα τόσα για να φτιάξει νέα hot spot. Και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί το σχέδιο είναι τα νησιά μας να γίνουν οι αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον Ευρωπαϊκό παράδεισο αλλά θα φυλακίζονται εδώ μη τυχόν και μολύνουν τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που είναι και το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου.


  Τόσο απλό. Και τόσο εθνικά επικίνδυνο είναι η διαχείριση  που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. 
  Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε βάρος της Ελλάδας. Με όσα εμβατήρια κι αν επιχειρεί να καλύψει αυτή την απαράδεκτη πολιτική. Ο Έβρος άντεξε αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξει η ελληνική κοινωνία με αυτή την πολιτική. 

  Και το σχέδιο το αποκάλυψε χθες η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ διαλύοντας το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης, πριν κλείσουν 24 ώρες, όταν είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα διαμοιρασμού των βαρών της προσφυγικής κρίσης προς τους εταίρους.
   Kαι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραμονή του συνόλου των προσφύγων στην Ελλάδα. 
      

  Κλιμάκωση

  Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε γεωπολιτικές εξελίξεις απρόσμενες. Είμαι υποχρεωμένος, είμαστε υποχρεωμένοι, σήμερα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.
  Όσο σκληρή και αν είναι.

  Και το να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, τη σκληρή, δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες που μας αναλογούν ότι δεν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη, αν μας ζητηθεί, σε ένα εθνικό σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση.
  Το αντίθετο.
  Μιλάμε σκληρά για να κρούσουμε το κώδωνα του κινδύνου και να πούμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στη κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα.

  Κυβέρνηση

  Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στις ανοησίες για ασύμμετρη απειλή, που δικαιολογούν ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων. 

  Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην εργαλειοποίηση της δυστυχίας από την πλευρά του Ερντογάν. 
  Αλλά είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι και στην εσωτερική εργαλειοποίηση της από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. 

  Διότι εργαλειοποιεί και αυτός τους πρόσφυγες όταν τους παρουσιάζει ως εισβολείς, ως εχθρούς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα και με τα όπλα, όπως έγραφε προχθές ένας από τους δημοσιογράφους-προπαγανδιστές του Μαξίμου.
   
  Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας μας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου
  Αντί, λοιπόν, να παριστάνει ο κ. Μητσοτάκης τον αρχιστράτηγο του Έβρου, τον καλούμε  να καταστρώσει σχέδιο, για το πώς θα γίνει η διασπορά σε όλη τη χώρα. 
  Σε ποιες περιφέρειες και δήμους.  Να συγκρουστεί με τους γαλάζιους δημάρχους τι να κάνουμε. 

  Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα. τι να κάνουμε να ενοχλήσει λίγο τους εταίρους.
  Να ζητήσει κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία με την Ε.Ε.
  Να ζητήσει άμεσα σχέδιο μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην Ευρώπη.
  Επίσης να ακυρώσει τη ΠΝΠ, των επιτάξεων και των σχεδίων της για δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών σε νησιά και ξερονήσια. 
  Και να απλοποιήσει τις διαδικασίες ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

  ΣΥΡΙΖΑ 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θέλει να είναι μια μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική, πατριωτική δύναμη. 
  Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις πραγματικές δυσκολίες, και δεν επιτρέπουμε σε καμιά πολιτική χαιρεκακία και σε καμιά μικροκομματική επιδίωξη να θολώσει την πολιτική μας. 

  Χρειάζεται άμεσα μια πολιτική που θα βλέπει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. 
  Δεν κρύβουμε ότι ανησυχούμε και ανησυχούμε πολύ, γιατί ούτε υποψία τέτοιας πολιτικής δεν διακρίνουμε στα έργα και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. 

  Θα είμαστε, όμως, παρόντες, όπως πάντα, σε όλα τα μέτωπα, μαζί με όλο τον δημοκρατικό λαό μας, για να μην εξελιχθεί η σημερινή εθνική κρίση σε εθνική τραγωδία. 

  Διαβάστε ακόμη

  Σ. Πέτσας: Τσίπρας και εθνική υπευθυνότητα δεν πάνε μαζί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ