Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Μαρ-2020 09:25

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των "ανοιχτών συνόρων" - Τι φοβούνται για το άσυλο

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των "ανοιχτών συνόρων" - Τι φοβούνται για το άσυλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η κυβέρνηση πράττει ορθά και αναβαθμίζει στο μέγιστο δυνατό  βαθμό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. 

  Αυτό συνομολογεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις "παραφωνίες" της Νεολαίας του που χαρακτηρίζει "ντροπή" τις εικόνες στον Έβρο και κάποιων μεμονωμένων (χαμηλής κλίμακος) στελεχών του. 

  Αρμόδιες πηγές, σε συνέχεια της άτυπης ενημέρωσης για τις θέσεις του που παρέσχε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε μορφή σημειώματος ( την οποία "καπέλωσε" η κριτική- "σεντόνι" για τις κυβερνητικές "αστοχίες" στην διαχείριση του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού) , επεσήμαναν στο Capital.gr , ότι "πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των "open borders" , η κυβέρνηση ορθά αυξάνει τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία και επί των ημερών μας φρουρούνταν αποτελεσματικά". 

  Στο πεδίο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , αντιπρόταση δεν έχει, ει μη μόνον συνιστά προσοχή στη χρήση δυσανάλογης βίας, επικαλούμενο, δήλωση της UNHCR: "Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη
  χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που
  θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο
  τρόπο". 

  Στο ίδιο πλαίσιο , επικαλούνται στην Κουμουνδούρου και απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία , η οποία κατέδειξε ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να ανακόψει τη μαζική είσοδο ατόμων σε χερσαία σύνορα. 

  Εκεί όπου η Κουμουνδούρου χαράσσει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή από τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι τα νησιά: Η μέθοδος των "Push-backs", δεν είναι αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε πρόκειται να γίνει, όσο και αν "αγριέψουν" οι ροές. 

  Όχι στην αναστολή αιτημάτων ασύλου

  Αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ για αναστολή στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. 

  Και τούτο, εξηγεί η ίδια πηγή στο Capital, διότι πέραν του γεγονότος ότι αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο είναι και αναποτελεσματική καθώς ενέχει τον κίνδυνο να μην μπορεί η χώρα να επιστρέψει κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη. Κανένα κράτος δεν πρόκειται να δεχθεί στους κόλπους του πολίτη άλλης χώρας που να μην δικαιούται να υποβάλει αίτημα ασύλου σε χώρα της Ε.Ε. 

  Αντιπαραβάλλουν στην κυβερνητική απόφαση αντιθέτως, την ανάγκη για ταχεία διαδικασία στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου προκειμένου να είναι και άμεση η δυνατότητα επιστροφών. 

  Αποσυμφόρηση

  Η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αποσυμφόρηση των νησιών με προώθηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, βρίσκεται στην αιχμή του αντιπολιτευτικού της δόρατος απέναντι στην Κυβέρνηση. 

  Χωρίς το μέτρο αυτό, επιμένουν, οι διαστάσεις που θα λάβει το ζήτημα στα ακριτικά νησιά θα είναι ακόμη πιο εκρηκτικές από όσο έχουν ήδη διαμορφωθεί. 

  Αποκρούουν μάλιστα την αιτίαση πως προώθησή τους στην ηπειρωτική χώρα θα σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή ότι θα παραμείνουν σε ελληνικό έδαφος: Να πιεστεί η Τουρκία να δεχθεί  στη βάση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό, να δεχθεί και επιστροφές  από την ενδοχώρα, σημειώνουν. 

  Διπλωματικός μαραθώνιος και χλιαρή στήριξη

  Σε ό,τι αφορά τη στήριξη που λαμβάνει η χώρα σε ρητορικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ στέκουν απολύτως καχύποπτοι. 

  Στην δήλωση του αμερικανού προέδρου στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ασφαλίζει τα σύνορά της, αντιπαραθέτουν ως ανησυχητική έτερη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Mark T. Esper , ο οποίος "ένιψε" τας χείρας του για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της δημιουργώντας κύμα προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μιλώντας για "πολιτική απόφαση". 

  " Η Τουρκία θα λάβει αυτή την απόφαση..Προφανώς σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα σύνορά τους. Αυτό αφορά και την Ε.Ε και τις γειτονικές τους χώρες και πρέπει να το συνεννοηθούν μαζί τους" είπε ο αμερικανός ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

  Τη μοναδική λύση που προκρίνει , τούτων δοθέντων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πιέσει ασφυκτικά η Κυβέρνηση για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ώστε να δεσμευτεί η ΕΕ στην τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ