Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 14:51

  Γ. Βρούτσης: Αυτό το ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει - όλοι θα είναι ικανοποιημένοι

  Γ. Βρούτσης: Αυτό το ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει - όλοι θα είναι ικανοποιημένοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Αυτό το ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου που φέρνει 35 αλλαγές στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "αλλάζει η φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου ως προς τα κίνητρα που δίνει για παραμονή στην εργασία μετά τα 25 χρόνια.  

  Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την άλλη Πέμπτη στην Ολομέλεια με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι είναι "δεσμευτικά τα όρια χρόνου για την είσπραξη των εισφορών".  

  "Να αφήσουμε στο παρελθόν το νόμο Κατρούγκαλου" τόνισε ο κ. Βρούτσης μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων 40 φορέων επί του νομοσχεδίου. "Αλλάζει φιλοσοφία. Την τωρινή και μη ελκυστική όπου μετά από 25 χρόνια κανείς να μην ενδιαφέρεται να μείνει την αλλάζουμε καθώς κινητροδοτούμε την παραμονή. Όποιος μένει ανταμείβεται με καλύτερη σύνταξη. Αυτές είναι οι δημοσιονομικές δυνατότητες.  Όλοι στα 30 χρόνια και μία μέρα θα πάρουν αύξηση. Υπάρχει δικαιολογημένη αγωνία για την προοπτική του νόμου. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω, καθώς είχα την ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσω για πρώτη φορά τις δύο αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας ότι έρχεται για πρώτη φορά ασφαλιστικό μετά από δώδεκα χρόνια που φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις".

  Μείωση ανεργίας 15% τέλος του 2020

  Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας λέγοντας ότι στο τέλος του έτους θα είναι 15,5-15%, από 16,6% σήμερα, ενώ πέρυσι ήταν 18%. Παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα παραμείνει πολύ υψηλό το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης πως στο τέλος του 2023 θα αποκλιμακωθεί κατά τέσσερις μονάδες.

  Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις εκπροσώπων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και γεωργών για τις αλλαγές του ασφαλιστικού νόμου.

  Οι "χρυσοί παππούδες"

  Ο κ. Βρούτσης σημείωσε για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ότι ο νέος νόμος περικόπτει το 30% της σύνταξης τους (αντί για το 70% του ν. Κατρούγκαλου). Και τόνισε ότι "περιμένω νομιμότητα, γιατί θυμίζω πως το πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση είναι απώλεια 12 συντάξεων".

  Νωρίτερα ανέφερε πως "κρεμάστηκα δύο φορές από την εφημερίδα 'Αυγή' για τους 'χρυσούς παππούδες'. Η θέση μου είναι ότι  οι συνταξιούχοι αποτελούν έμπειρο και χρήσιμο παραγωγικό δυναμικό. Εμείς επαναφέρουμε την περικοπή στο 30% όπως στην ΕΕ. Αλλά όλοι να είναι προσεχτικοί , να είναι νόμιμοι γιατί αν συλληφθούν μη νόμιμοι το πρόστιμο είναι η απώλεια 12 συντάξεων".

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ