Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Φεβ-2020 13:53

  Σκουρλέτης: Κατασκευάσαμε εσωτερικούς εχθρούς

  Σκουρλέτης: Κατασκευάσαμε εσωτερικούς εχθρούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κριτική στην καθυστέρηση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τον κυβερνητικό απολογισμό και την αυτοκριτική του άσκησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής.

  Έχοντας γίνει ο ίδιος πολλάκις στόχος της  εσωκομματικής πλειοψηφίας για τις επιφυλάξεις του στη διεύρυνση, είπε ότι κατασκευάστηκαν εσωτερικοί εχθροί και τροφοδοτηθηκε η εικόνα αδίεξοδης εσωστρέφειας στο κόμμα.

  Δεν έχουμε διαφορετικές επιδιώξεις, είπε, αλλά ενδεχομένως προσεγγίσεις, εκφωνώντας μια χαμηλών τόνων ομιλία. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Σκουρλέτης είπε:

  Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή.

  Έτσι χτίζεται η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη με την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης.

  Μέσα από αυτήν τη βαθιά πολιτική διαδικασία διαμορφώνουμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής δράσης, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σχέσης με τα μέλη, τους φίλους, την κοινωνία, πέρα από τα στερεότυπα των κατεστημένων κομμάτων.

  Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν. Κακώς χάσαμε χρόνο. Ενώ παντού ο κόσμος στις συγκεντρώσεις μάς το ζήταγε επίμονα. Η διεύρυνση λοιπόν περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός.

  Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα με δική μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε;

  Τη διεύρυνση, όμως, την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από το 2012. Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο διάστημα δεν τις πήραμε για πλάκα...

  Σήμερα φαίνεται πως δεν έχουμε στρατηγικές διάφορες ανάμεσά μας, έχουμε ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα. Η μεγάλη αρετή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς ήταν και είναι η ικανότητά της να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος και όχι να επιδιώκει τον εξοβελισμό τους.

  Η κρίση του κομματικού φαινομένου δεν μπορεί να ξεπεραστεί αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την κατάσταση. Αν δεν δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο δουλειάς στα μέλη μας, δυνατότητα αποφασιστικής διαμόρφωσης θέσεων για τον χώρο του, δεν θα δούμε να αναστρέφεται το φαινόμενο.

  Η στάση της δικής μας Αριστεράς έναντι των θεσμών είναι προσπάθεια εξυγίανσης με τους κανόνες, σεβασμό στη δημοκρατία και αξιοκρατία.

  Νίκη Ζορμπά 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων