Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2020 16:01

  Παραδοχή ΣΥΡΙΖΑ: Φέραμε μνημόνιο με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους

  Παραδοχή ΣΥΡΙΖΑ: Φέραμε μνημόνιο με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στην παραδοχή ότι το μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 περιελάμβανε πρόσθετους "δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό" προχωρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού που συνέταξαν οι Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Α. Μπαλτάς και συζητείται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ( συνεδρίασε εκ νέου για δεύτερη συνεχή ημέρα και σήμερα). 

  Πρόσθετοι δυσβάσταχτοι όροι

  Στο εν λόγω κείμενο, στο οποίο γίνεται "ανατομία" της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία χρεώσεων αλλά και πιστώσεων, στα έργα και τις ημέρες του πρώην κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει ρητή αναφορά ότι "Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα".

  Για το φοβερό καλοκαίρι εκείνο, στο κείμενο απολογισμού γίνεται αναφορά και στο γεγονός πως από κάποιες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Ρωσία ίσως και η Κίνα θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Καμία πλευρά ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει στρατηγικά της συμφέροντα "προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης". 

  Ονομαστική είναι η αναφορά και στον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο εγκαλεί το εν λόγω κείμενο ως φέροντα "ιδιάζουσα ευθύνη" για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε το πρώτο 6μηνο του 2015 η Κυβέρνηση με τους εταίρους.

  Αιχμές για επικοινωνιακή πολιτική

  Στο 80σελιδο κείμενο το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί και επικοινωνιακές ελλείψεις. 

  "Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί "τάξης και ασφάλειας", όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. 

  Άστοχη ήταν ωστόσο κατά πώς ομολογείται καθώς στοίχισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή των ταυτόχρονων τριών εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές). 

  Το κείμενο απολογισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το προσεχές σαββατοκύριακο.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ