Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 14:10

  "Καρφώνει" τις ΜΚΟ η κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Μόρια

  "Καρφώνει" τις ΜΚΟ η κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Μόρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει εκτίμηση ότι, με τα μέτρα που λαμβάνονται, δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.

  "Τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, διεμήνυσε πως οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων.

  "Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου", είπε και ερωτηθείς ποιοι μπορεί να υποκίνησαν τα χθεσινά επεισόδια, εστίασε στην τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. "Εάν υπάρχουν υποκινούμενα επεισόδια από κάποιους που νομίζουν ότι θίγονται, θα το εξετάσουν οι αρχές. Εμείς βάζουμε τάξη στην αναρχία που υπάρχει. Στο μητρώο ΜΚΟ θα δηλώνονται και τα μέλη και οι συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν", ανέφερε. 

  Πλωτό φράγμα 

  Εστιάζοντας στο πλωτό φράγμα, ο κ. Πέτσας σημείωσε, εκ νέου, πως η τοποθέτησή του αρχικά θα γίνει πιλοτικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν ικανοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί. Δηλαδή, να λειτουργεί αποτρεπτικά χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοΐα και στους αλιείς. "Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που θα επιλέξουμε", ανέφερε.

  200 επιστροφές την εβδομάδα 

  Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να γίνονται 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα στις χώρες προέλευσης. "Οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου…Εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ