Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 07:49

  Κ. Μητσοτάκης από το Ριάντ στέλνει σήμα επενδύσεων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  Κ. Μητσοτάκης από το Ριάντ στέλνει σήμα επενδύσεων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ακόμα μία επίσκεψη, με γεωπολιτικές, οικονομικές και επενδυτικές προεκτάσεις, πραγματοποιεί από σήμερα και για 48 ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Μετά τις πετυχημένες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, διευρυμένες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν στο Ελιζέ, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό, τον κύκλο των επενδυτικών ταξιδιών του σε ένα σημείο κομβικό ως προς τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

  Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σε Ριάντ και Άμπου Ντάμπι την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φέρνοντας και πάλι στην πρώτη γραμμή τη φράση-κλειδί των διεθνών επαφών του.

  "Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μου", αναμένεται να είναι η πρωθυπουργική επισήμανση, τη στιγμή που πηγές της κυβέρνησης αναδεικνύουν τη σημασία των επαφών Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο. "Πρόκειται για χώρες, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη… Μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό. Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα", τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

  Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.

  "Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εξετάζουμε τη διάθεση μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η κίνηση αυτή ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Στην ίδια πρωτοβουλία, συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία. Και αυτό θα αφορά στη μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Έρχεται η ώρα των πλεονασμάτων

  Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη, στα Ηλύσια Πεδία, στην κυβέρνηση στέκονται (μεταξύ άλλων) σε ένα σημείο κομβικό. Από την αίθουσα της κοινής συνέντευξης Τύπου που Μητσοτάκης και Μακρόν παραχώρησαν, με το πέσιμο της αυλαίας των συζητήσεων στα Ηλύσια Πεδία, ο πρωθυπουργός…πυροδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη ενός κορυφαίου στόχου της κυβέρνησής του. Αυτόν της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη είναι σταθερό.

  Ο ίδιος είχε διαμηνύσει, από την προεκλογική περίοδο ακόμα, ότι πρώτα θα στοχεύσει στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Ότι πρώτα θα…τρέξει ένα πρώτο κύμα συμβολικών και, ταυτόχρονα, ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έπραξε μέσα στους πρώτους έξι μήνες της "γαλάζιας" διακυβέρνησης. Στοιχείο που αναγνωρίζεται από το σύνολο των εταίρων.

  Πλέον, η διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι το "κλειδί" της κανονικότητας. Και ο πρωθυπουργός το θέτει σαφώς. "Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020 και έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Έτσι ώστε, να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια", τόνισε.

  Κυβερνητικές πηγές δείχνουν ότι ο χρόνος που θα έρθει προς συζήτηση το ζήτημα των πλεονασμάτων δεν είναι μακριά. "Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Το Παρίσι είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Γίνεται συζήτηση για να εστιάσουμε στο Eurogroup που θα τεθεί το θέμα", επισημαίνουν.

  Η τελευταία κίνηση της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη… μαξιμινή επιχειρηματολογία. "Η έκδοση αυτή συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκει καλό βηματισμό, ενώ η χώρα ανακτά την αυτοπεποίθησή της", σχολιάζουν στελέχη. 

  Ενίσχυση επενδύσεων

  Εάν το σημείο-αιχμή της μείωσης των πλεονασμάτων είναι το πρώτο κέρδος από τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Μακρόν, το νεύμα του Γάλλου προέδρου για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό αποτέλεσμα από το τετ α τετ στο Ελιζέ.

  Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδειξε καθαρά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των γαλλικών επενδύσεων. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της τεχνολογίας, της ασφάλισης, του τουρισμού, των ποτών και του φαρμάκου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για επενδυτικές ματιές προς την Αθήνα.

  Όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση όσων συζητήθηκαν στο συγκεκριμένο…ραντεβού, αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν στον πρωθυπουργό πως είτε δεν είχαν παρουσία, είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν. Ωστόσο, μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα.

  "Μίλησαν για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πλάνα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυγχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση να οργανωθεί σύντομα επίσκεψη γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα", επισημαίνουν πηγές. Στην κοινή δήλωση προθέσεων, άλλωστε, μεταξύ άλλων προβλέπεται να εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς:

  - Της ενέργειας

  - Της αγροδιατροφικής βιομηχανίας

  - Του τουρισμού

  - Των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ