Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 20:00

  Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν

  Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία".

  Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, αμέσως μετά το τέλος των διευρυμένων συνομιλιών με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ταύτιση απόψεων και θέσεων των δύο ηγετών, που έρχεται για να ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει, πέραν όλων των άλλων, στο ζήτημα-αιχμή για την Αθήνα. Αυτό της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. "Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Γίνεται συζήτηση για να εστιάσουμε στο Eurogroup που θα τεθεί το θέμα", λένε πηγές.

  Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Όπως σχολιάζουν πηγές, το Παρίσι είναι αποφασισμένο να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση, στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.

  "Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές επαφές τους. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα το προσεχές διάστημα. Άλλωστε, οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο του τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν.

  "Στη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή", αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

  ΜητΠαρι

  "Υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το "μνημόνιο" Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Άγκυρα στη χώρα, με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών. Η Γαλλία θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου", επισημαίνουν πηγές.

  Σημαντική θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού  με τον CEO της Total, Patrick Pouyanné. Η συζήτηση αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή, στη Λιβύη και  την Κύπρο. "Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς", προσθέτουν.

  Οι φρεγάτες

  Εστιάζοντας στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας, στελέχη τονίζουν πως υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. "Είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government. Μια διαφανής σχέση αγοράς. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά. 

  Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι υπάρχει συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. Υπάρχει, επίσης, αυστηρή μάτια για το άσυλο και για το πώς λειτουργεί η συνθήκη Σένγκεν. "Για τα δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει αλληλοκατανόηση. Εμείς παραμένουμε στη λογική του μη διαχωρισμού και κοιτάζουμε για την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση. Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

  ΜητσοτάκηςΜακρόνΠαρίσι

  Η συνάντηση με τους επιχειρηματίες

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται. "Αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία, είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα. Μίλησαν για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πλάνα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυγχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση να οργανωθεί σύντομα επίσκεψη γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα", τονίζουν πηγές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ