Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 20:47

  Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας

  Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Ένα εικοσιτετράωρο μετά το πέσιμο της αυλαίας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εστίασε, εκ νέου, στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και εξωτερική πολιτική που ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα, ούσα παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  "Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών όχι με ρητορικές εξάρσεις, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο Διεθνές δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που μεθοδικά χτίζουμε. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε τη βεβαιότητα και την αυτοπεποίθησή ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους.

  Ο πρωθυπουργός έδειξε στη γείτονα τον δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη μία και μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ.

  "Ίσως αυτή η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση να προκαλεί νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός, όμως, θα γίνεται με βάση τους κανόνες, με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή ότι η μία και βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ, είναι διαφορά που θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε. Και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά που έχουμε να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός που φοβάται και έχει νευρικότητα είναι αυτός που δεν έχει το δίκιο με το μέρος του", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Περιοδεία στους Αγίους Αναργύρους.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Αρχικά, επισκέφθηκε το Παλαιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, Σταύρο Τσίρμπα και το δημοτικό συμβούλιο και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα θέματα της περιοχής. 
  "Αισθάνομαι σαν να γυρίζω σπίτι μου. Έχω επισκεφτεί για πρώτη φορά τον χώρο αυτό το 2003 όταν προετοίμαζα την πρώτη μου κάθοδο στην ενωμένη τότε Β’ Αθηνών και από τότε, ειδικά, η Δυτική Αθήνα, ο δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ήταν πάντα κοντά μου. Έχω πολλούς καλούς φίλους και αισθάνομαι ότι επιστρέφω στην Δυτική Αθήνα με μια διπλή ιδιότητα: Αυτή του πρωθυπουργού αλλά και αυτή του Βουλευτή του Δυτικού Τομέα της διασπασμένης πια Β’ Αθηνών", ανέφερε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, και από τη νέα γενιά με έντονη την εκπροσώπηση των γυναικών. "Χαίρομαι που βλέπω και πολλά νέα παιδιά. Σε δυο μέρες θα έχουμε και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας", είπε. Στη συνέχεια, περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την πλατεία των Αγίων Αναργύρων, συνομίλησε με πολίτες, κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής και τους ευχαρίστησε για τη ζεστή τους υποδοχή.

  Παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

  Ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

  "Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Όχι απλά να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά να μπορέσει πολύ γρήγορα να βάλει τον τόπο σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης αλλά και αισιοδοξίας. Δεν ισχυρίζομαι προς Θεού ότι όλα άλλαξαν στη χώρα μέσα σε ένα εξάμηνο. Όμως το κλίμα στην Ελλάδα, σήμερα, είναι ήδη πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο κληρονομήσαμε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, η ανάπτυξη για την οποία είχαμε μιλήσει ήδη αρχίζει και εμφανίζεται, η ανεργία αποκλιμακώνεται και το σημαντικότερο, φίλες και φίλοι, ήμασταν και παραμένουμε απολύτως συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2020, τον μειώσαμε το 2019. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το κάναμε από 1/1/2020. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% το κάναμε από 1/1/2020. Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα για να διορθώσουμε τις τραγικές αδικίες και στρεβλώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις, για όσους εργάζονται παραπάνω από 30 χρόνια, αυτούς δηλαδή οι οποίοι έχουν καταθέσει πολλά στο ασφαλιστικό σύστημα είναι προ των πυλών και θα νομοθετηθεί, θα γίνει Νόμος του Κράτους μέσα στον επόμενο μήνα. Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, σε όλες τις γειτονιές της χώρας -ειδικά στις γειτονιές του λεκανοπεδίου- και ήδη 1500 αστυνομικοί, νέοι αστυνομικοί, έχουν προσληφθεί, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έχουν ήδη πάρει τις καινούργιες τους μηχανές και τα καινούργια τους αυτοκίνητα και από αυτόν τον μήνα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους, στις πλατείες του λεκανοπεδίου. Ειδικά, εδώ, στη Δυτική Αθήνα, όπου γνωρίζω το πρόβλημα εγκληματικότητας και το πρόβλημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει και η κατεύθυνση την οποία έδωσα στον Υπουργό Προστασίας του πολίτη ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη: Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές και στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη", σημείωσε. Παράλληλα, εστίασε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

  "Έχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.Όπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Το σχέδιο μας είναι σωστό. Προβλέπει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε μεγάλα νησιά, αλλάζει τη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε πολύ γρήγορα κάποιος ο οποίος έρχεται και διασχίζει το Αιγαίο να γνωρίζει αν θα λάβει άσυλο ή αν δεν θα λάβει άσυλο και αν δεν λάβει άσυλο θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία ή στην χώρα από την οποία ήρθε. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας είναι ανοιχτή και φιλόξενη μόνο σε όσους μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας", τόνισε. "Ενισχύουμε την φύλαξη των συνόρων, ενισχύουμε την φύλαξη στον Έβρο, ενισχύουμε το λιμενικό μας, ενισχύουμε τη θαλάσσια παρουσία μας, δεν είμαστε χώρα των ανοιχτών συνόρων, δεν είμαστε χώρα στην οποία το λιμενικό είναι απλά μια υπηρεσία υποδοχής του κάθε κατατρεγμένου ο οποίος αποφασίζει να έρθει στη χώρα μας. Θα σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσας -όπως είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από τον δικό μας κώδικα αξιών να κάνουμε- αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι πρόσφυγες εφόσον είναι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στον μόνιμο τόπο από τον οποίο ήρθαν, αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε και με τη στήριξη και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων