Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 19:54

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Πελόζι - Ο Πρωθυπουργός αναλύει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Πελόζι - Ο Πρωθυπουργός αναλύει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Συνάντηση με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι και με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή και των Ρεπουμπλικάνων είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το "μνημόνιο" που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Πέραν των τουρκικών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός:

  -Εστίασε στη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

  -Ανέδειξε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της και τη σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

  -Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, στο οποίο υφίσταται, επίσης, αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ενώ επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια. Δηλαδή, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

  Στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό χώρο προσέλκυσης αμερικανών επενδυτών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.

  "Έρχομαι σε μία χρονική στιγμή που η σχέση ανάμεσα στις δύο σπουδαίες χώρες μας κινείται από το καλό στο καλύτερο. Προσδίδουμε ξεχωριστή αξία σε αυτή τη σχέση. Είναι μία σχέση με μεγάλο στρατηγικό βάθος η οποία απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στην περιοχή μας, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην Ελλάδα ως σταθερό και αξιόπιστο εταίρο. Είμαστε, πράγματι, δύο πολύχρονες δημοκρατίες και καθώς η Ελλάδα θα γιορτάζει, το 2021, τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, που εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ιδρυτές των ΗΠΑ, θα είναι μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση στις κοινές αξίες που ενώνουν τους δύο σπουδαίους λαούς μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουμε την ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας", έγραψε στο Twitter η κ. Πελόζι, ενώ ο γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, ανέβασε φωτογραφίες από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό με τα ακόλουθα σχόλια: "Χαίρομαι που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Καπιτώλιο σήμερα, ώστε να συζητήσουμε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να επαναβεβαιώσουμε την κοινή προσήλωσή μας στην δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δώσουμε στην Κυριάκο Μητσοτάκη ένα κορνιζαρισμένο αντίτυπο του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act που θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ειρήνη την ευημερία και την ασφάλεια".

  Τι αποτυπώνουν οι συναντήσεις

  Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, οι επαφές Μητσοτάκη με μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια περίοδο που καταγράφεται σημαντικός αριθμός πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων, αποτυπώνουν:

  -Την ανάδειξη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  -Τη σημασία που αποδίδει το Καπιτώλιο στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τη θετική συγκυρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

  Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στελεχώνεται από εξέχοντες, πολύπειρους γερουσιαστές που έχουν ηγετικό ρόλο στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Όπως σχολιάζουν στελέχη, ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την προοπτική της "επιστροφής" της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ