Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιαν-2020 11:10

  Τσίπρας στηρίζει αναφανδόν Παυλόπουλο και ζητεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

  Τσίπρας στηρίζει αναφανδόν Παυλόπουλο και ζητεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απερίφραστη και επίμονη είναι η στήριξη που παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας, την οποία συνδυάζει με τα ελληνοπτουρκικά και την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

  Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο κυριακάτικο "Βήμα", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί  επίσπευση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά τονίζει ότι πρέπει να οριστεί Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών υπό τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα για να συμφωνηθούν οι βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.

  "Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση" τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και συνεχίζει: "Ο Πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα "προεδρικά καλλιστεία”. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία".

  Εθνικά και ΗΠΑ

  Επανεξέταση της στρατηγικής συγκλίσεων με τις ΗΠΑ ζητεί παραλλήλως ο κ. Τσίπρας εάν τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας και ειδικά στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών.

  "Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει" λέει.

  Κυβέρνηση και αστυνομική αυθαιρεσία

  Επικριτικός στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση για την δημόσια ασφάλεια, σημειώνοντας πως  το αίτημα για ασφάλεια δεν είναι το διαβατήριο για τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. "Και σε κάθε περίπτωση δεν θα χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη συντήρηση. Η ασφάλεια των πολιτών είναι μια έννοια προοδευτική, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη" λέει και συμπληρώνει: "Ταυτίζουν το νόμο με τον αστυνόμο".

  Απλή αναλογική

  Ως αναμενόμενο, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ορθότητα της απλής αναλογικής και απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει να φέρει η Κυβέρνηση εντός του τρέχοντος μηνός.

  "Κατανοώ ότι η απλή αναλογική φοβίζει τον κόμμα Μητσοτάκη. Όχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του" αναφέρει.

  Εκτός πραγματικότητας οι ενστάσεις

  Απάντηση άμεση δίνει και στους ανησυχούντες του κόμματός του για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία:  "Η σχέση μας με τη σοσιαλδημοκρατία επιδιώκουμε να είναι σχέση συμπόρευσης και με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία που αναζητά τις ριζοσπαστικές ρίζες της".

  Για τις ενστάσεις των "53" περί "πασοκοποίησησης", λέει ότι οι καχυποψίες δικαιολογούνται αν και τις χαρακτηρίζει υπερβολικές εκτός πραγματικότητας και υποβολιμαίες.

  Μιλάει για την όσμωση με την σοσιαλδημοκρατία και στέλνει έμμεσο μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει τις συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με όσους αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατική πολυδιάσπαση και πολύ περισσότερο εχθρότητα, δεν οδηγεί πουθενά και τελικά ευνοεί μόνο τον κοινό πολιτικό μας αντίπαλο.

  Αναγνωρίζει λάθη στη διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: "Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά. Και λάθη λοιπόν κάναμε και αδυναμίες είχαμε. Έχει νόημα να τα εντοπίσουμε, όχι για να κάνουμε μετάνοιες, αλλά για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε την επόμενη φορά. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ