Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 09:05

  Οι επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

  Οι επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το αρραγές μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας αναδείχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτάζουν προς την κατεύθυνση της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

  Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η περαιτέρω οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών, τη στιγμή που η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθούν να τραβούν το σχοινί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  "Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και γενικότερα της πατρίδας μας. Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ένα εικοσιτετράωρο πριν τη μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

  Εκεί, όπου ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με ομολόγους του, αναδεικνύοντας τις ισχυρές θέσεις της Αθήνας, θα επιδιώξει την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

  "Αυτό που στοχεύουμε είναι να χαρακτηριστεί ως παράνομη η "συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης και μη δυνάμενη να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα. Και, φυσικά, να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

  Οι προκλήσεις της Άγκυρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζέφρι Πάιατ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον κ. Πάιατ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα (η υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί "προκλητική ενέργεια" από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών) με τον πρέσβη να αναδεικνύει, με τη λήξη του τετ α τετ, τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην ασταθή περιοχή.

  "Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για την συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ένα καθαρό μήνυμα της αυξανόμενης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την Ουάσιγκτον ως ένας πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τζέφρι Πάιατ.

  Οι δύο επιστολές

  Η Αθήνα φέρνει στην πρώτη γραμμή όλα τα όπλα της για την ακύρωση της "συμφωνίας" Τουρκίας-Λιβύης. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις επιστολές αυτές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Ειδικότερα:

  - Η επιστολή προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο αίτημα να μην πρωτοκολληθεί η άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί δεν πληροί τους κανόνες διεθνούς νομιμότητας και να μη δημοσιευθεί στο σχετικό τεύχος που τηρείται στα Ηνωμένα Έθνη.

  - Η επιστολή προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας εστιάζει στην διάσταση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, έτσι ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα μέτρα του προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή στην περιοχή από την τουρκική προκλητικότητα.

  "Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας απευθύνεται στα Ηνωμένα Έθνη για τις θαλάσσιες ζώνες. Όπως είναι γνωστό, το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών "μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας".

  Για το λόγο αυτό η χώρα μας έχει αρχίσει εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις με τα γειτονικά κράτη. Παράλληλα, με νόμο από το 2011 (4001/2011) η Ελλάδα όρισε ότι "ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη…το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή".

  Ο νόμος έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και έχει δημοσιευτεί στο Δελτίο Δικαίου της Θάλασσας, γεγονός που έχει καταστήσει γνωστή η θέση της χώρας μας. Μετά τις ενέργειες αμφισβήτησης της Τουρκίας, που έγιναν με επιστολές της προς τα Ηνωμένα Έθνη από το 2004, η χώρα μας αντέδρασε τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και διμερώς.

  Τόνισε ότι, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ότι η Ελλάδα ασκεί δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της και ότι τέτοιες παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα έναντι της Ελλάδας", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων