Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 13:29

  Τι θα διαμηνύσει ο Κ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν

  Τι θα διαμηνύσει ο Κ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έτοιμος να θέσει στον πρόεδρο, Ερντογάν, όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τετ α τετ των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

  Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα είναι ταυτόσημη με αυτή της Νέας Υόρκης. Κυπριακό, προσφυγικό-μεταναστευτικό και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. "Σε αυτά θα υπάρξει και τώρα συζήτηση", σημείωσε. "Και στην εδώ επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις. Η κυβέρνηση εκθέτει την προκλητικότητα της Άγκυρας στις συνομιλίες με όλους τους ηγέτες. Ελπίζουμε ότι η αυριανή συνάντηση θα μπορέσει να δρομολογήσει επιτέλους μία νέα μορφή σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία. Εμείς διεθνοποιούμε συνεχώς το ζήτημα. Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις, όταν ένας μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", τόνισε ο κ. Πέτσας, που επισήμανε ότι το αίτημα για το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν προέρχεται από την πλευρά της γείτονος.

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

  Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό οικοσύστημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. "Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η κυβέρνηση θα εξετάζει ποιο είναι το αρμόδιο επίπεδο που χρειάζεται, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση", ανέφερε ο κ. Πέτσας. "Είμαστε σε μία φάση, όπου η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, χρησιμοποιεί το προσφυγικό με προκλητικό τρόπο. Πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την Άγκυρα ότι σταματά τις προκλήσεις, για να συζητήσουμε άλλα θέματα. Και φυσικά, σε αυτά δεν είναι θέματα που έχουν να κάνουν με δίκαιο μερίδιο, όπως θα έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο σεβασμός του Δικαίου", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης. 

  Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν

  "Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες", επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του, τη στιγμή που η κυβέρνηση τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. Από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

  Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την πρωθυπουργική αποστροφή, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. "Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας… Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα", είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  "Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο -  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας. Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  πενθύμισε, δε, ότι:

  -Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συμφώνησε με τον ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. 

  -Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Στο υπουργείο κλήθηκε και ο πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει  άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

  -Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper. 

  -Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

  Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, γιατί έβλεπε ότι η Άγκυρα οδηγείται σε απομόνωση. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά

  * "Τέλος στις ίσες αποστάσεις" το δόγμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ