Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 09:03

  Υπουργικό με "γεμάτη" ατζέντα συγκαλεί ο Κ. Μητσοτάκης

  Υπουργικό με "γεμάτη" ατζέντα συγκαλεί ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με "γεμάτη" ατζέντα συγκαλείται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Φορολογικό, ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020 θα αποτελέσουν το μενού της σημερινής συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου.

  "Με το φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύουμε ότι κάνουμε πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Μειώνονται οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέσα από τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, επιδιώκουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, την άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας και την υποβοήθηση της δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα αναπτυξιακή διάσταση", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Επισημαίνουν, δε, ότι σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα βάρη, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12.000 έως 18.000 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

  Οι μειώσεις

  Ειδικότερα, όσον αφορά στη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων:

  - Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 9%, αντί του 22% που ισχύει σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

  - Μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

  - Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με πέντε παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

  - Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

  - Μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

  - Μειώνεται ο ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

  "Για τις επιχειρήσεις εξορθολογίζεται ο τρόπος φορολόγησης των stock options, για τα οποία πλέον η υπεραξία από την άσκησή τους δε θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου, αλλά θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

  Παράλληλα, εξορθολογίζεται ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος που παίρνουν οι εργαζόμενοι, ενώ παρέχονται φορολογικά κίνητρα για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς:

  - Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

  - Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

  - Απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

  - Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

  Από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και με το βλέμμα σε τέμπο οικονομικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε ως "προϋπολογισμό επιστροφής στο μέλλον" αυτόν του 2020.

  "Σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιεί τις πρώτες δεσμεύσεις μας και θα ακολουθήσουν και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα όσα είπαμε. Επαναλαμβάνω, ότι είπαμε, το κάνουμε", ανέφερε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ