Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 15:17

  Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Αφήσατε εκκρεμότητες στην ΔΕΗ

  Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Αφήσατε εκκρεμότητες στην ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους λόγους για τους οποίους επιλέγει να φέρει άμεσα προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ εξήγησε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία ζήτησε να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα η επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. "Υπάρχουν εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης και γι’ αυτό χρειάζεται ειδικός χειρισμός" υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

  Όπως είπε ο υπουργός, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι πρέπει να διεξαχθεί έως τέλος της χρονιάς η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ και γι’ αυτό χρειάζεται 20-21 μέρες νωρίτερα να έχει προχωρήσει το business plan της εταιρίας. Την ίδια στιγμή κλείνει η χρονιά και τόσο οι αναλυτές, όσο και η ίδια η ΔΕΗ χρειάζονται "μια καινούργια εικόνα ώστε η ΔΕΗ που αγωνίζεται να προχωρήσει περαιτέρω να μπορέσει να το κάνει".

  Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έλαβε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση παράλληλα με τις εργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια να διεξαχθούν συνεδριάσεις Επιτροπών. "Αυτό το ξέρατε και ήταν ομόφωνο", τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, μιλώντας για το νομοσχέδιο "Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ".

  Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και το ΜέΡΑ25 ζήτησαν αναβολή για να μπει στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα-αίτημα το οποίο τελικά απορρίφθηκε.

  "Θέλετε κάτι να κρύψετε;"

  Νωρίτερα ο κ. Φάμελλος είπε: "Ορίσατε συνεδρίαση την ώρα που γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια για το Σύνταγμα. Κι εγώ  έχω δηλώσει να μιλήσω. Θέλω να θέσω και το θέμα για το νερό, την προστασία αυτού του αγαθού.  Να μας εξηγήσει ο υπουργός που είναι το επείγον του νομοσχεδίου; Θέλετε κάτι να κρύψετε και το φέρατε άρον άρον στην Επιτροπή;".

  Αντιρρήσεις για την διαδικασία διατύπωσε ακόμη ο κ. Κρίτωνας Αρσένης του ΜέΡΑ25, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια βιασύνη στο εν λόγω νομοσχέδιο.

  "Εμείς ήμασταν στις πορείες"

  Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο κ. Φάμελλος για να ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης του νομοσχεδίου ήταν πως τις Δευτέρες εθιμικά οι βουλευτές είναι στις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν έχουν προλάβει να επιστρέψουν, ενώ ειδικά για αυτή την Δευτέρα "εμείς ήμασταν και στις πορείες". Ο πρώην υπουργός μάλιστα το πήγε παραπέρα λέγοντας "ήμασταν στις πορείες γιατί έχουμε κεντρική στόχευση σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας και οφείλουμε να είμαστε στις πορείες".

  Η επισήμανση αυτή προκάλεσε την απάντηση του κ. Βλάχου, ο οποίος απάντησε λέγοντας "δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλά πράγματα για να τιμήσει την επέτειο, δεν χρειάζεται σώνει και καλά να εκδηλώσει τον σεβασμό του μ ένα πανό. Κι εγώ ως ΟΝΝΕΔίτης τιμούσαμε την επέτειο με τον δικό μας τρόπο". 

  Αύριο θα γίνει η ακρόαση των φορέων, ενώ την Πέμπτη ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου με την β' ανάγνωση στην Παραγωγής και Εμπορίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια πιθανών την μεθεπόμενη εβδομάδα. 

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ