Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 17:14

  Χρυσοχοΐδης για μετανάστες: Χαρακτηρίζονταν "ευάλωτοι για μετατραυματικό στρες" και έμεναν εδώ

  Χρυσοχοΐδης για μετανάστες: Χαρακτηρίζονταν "ευάλωτοι για μετατραυματικό στρες" και έμεναν εδώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:25

  "Δίνονταν σε όλους ευαλωτότητα για μετατραυματικό στρες κι έμειναν εδώ" κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο για αφειδώς χορηγούμενο καθεστώς της "ευαλωτότητας" από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός, την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε "γκέτο" τα κέντρα κράτησης στα νησιά, ενώ αναρωτήθηκε τι έχουν απογίνει 115.000 των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν και θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί. "Ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται αυτοί σήμερα" είπε.

  Παράλληλα ο υπουργός υπογράμμισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα, για εξέταση των αιτημάτων ασύλου "με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα". Το νομοσχέδιο για το πλαίσιο των αιτούντων άσυλο, ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

  Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόκειται για ενιαίο νομοθέτημα όλων των ρυθμίσεων που αφορούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και ενσωματώνονται οι Οδηγίες για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. "Είναι εύχρηστο, ολοκληρωμένο νομοθέτημα και ρυθμίζει όλα τα ζητήματα για την, εν γένει, διεθνή προστασία", τόνισε, σημειώνοντας ότι "καταργεί οτιδήποτε υπήρχε στο παρελθόν". Όπως είπε ο υπουργός, με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο υπήρχε ασάφεια, η οποία δυσκόλευε και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο καθώς, εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας και εκκρεμότητας για πολλά χρόνια.

  "Σκοπό έχει να προστατέψει τους ικέτες, ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και όχι να το επεκτείνει" υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ως αποτέλεσμα της υφιστάμενης κατάστασης είπε πως "αυτή οδήγησε απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα" ενώ ανέφερε ότι "πάνω από τους μισούς απ’ όσους είναι εδώ δεν είναι πρόσφυγες".

  Τόνισε πως θα γίνει επαναπροσδιορισμός του όρου "ευάλωτος" γιατί "καταλήγει σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων" ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι όσοι δικαιούνται άσυλο να εντάσσονται στην κοινωνία, να υπάρχει συμμόρφωση με το οικογενειακό δίκαιο, και να παρέχεται προστασία των ανηλίκων, ασυνόδευτα και μη.

  Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για ευαλωτότητα

  Αντιδράσεις υπήρξαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, συνολικά για το νομοσχέδιο,  ενώ ο εισηγητής Γ. Ψυχογιός εστίασε ιδιαίτερα στην αλλαγή που αφορά το καθεστώς ‘ευαλωτότητας’  δηλαδή  με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται ευάλωτος ο αιτών άσυλο. "Μετατραυματικό stress. Εμείς λέμε να μπουν κανόνες , αλλά δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί αυτό ως λόγος ευαλωτότητας και οι ευάλωτοι να μεταφερθούν στα σύνορα" είπε ο βουλευτής του Συριζα. "Περιορίζεται  υπέρμετρα το δικαίωμα φιλοξενίας".

  Ο βουλευτής του Κιναλ Γ. Καμίνης έθεσε το ζήτημα πως τα Πρωτοδικεία θα καταφέρουν να διαπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου καθώς ήδη είναι βεβαρυμένα, αλλά και το πώς θα χαρακτηριστούν "ασφαλείς" τρίτες χώρες ώστε να επιστρέφουν σε αυτές όσων το άσυλο απορρίπτεται. Όπως είπε στα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας εκκρεμούν ήδη περίπου 62.700 υποθέσεις, και άλλες 22.500 στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή "σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου".

  Για την "ασφαλείς" χώρες επιστροφής σημείωσε πως χώρες όπως η Αλγερία και το Μπαγκλαντές μπορείς να τις χαρακτηρίσεις έτσι, όμως το Αφγανιστάν από το οποίο υπάρχουν μεγάλες ροές, έχει εστίες πολέμου στο εσωτερικό του.

  Αντιρρήσεις συνολικά για τις αλλαγές στο άσυλο διατυπώθηκαν και από πλευράς ΚΚΕ.

  Μ. Νταλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ