Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 09:05

  Απόψε η μυστική ψηφοφορία για Δ. Παπαγγελόπουλο στην Βουλή

  Απόψε η μυστική ψηφοφορία για Δ. Παπαγγελόπουλο στην Βουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μυστική ονομαστική ψηφοφορία η οποία αναμένεται αργά το βράδυ αναμένεται να αποφασίσει απόψε η  Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή για τέσσερα φερόμενα αδικήματα στην υπόθεση Νοβάρτις.

  Συγκεκριμένα οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της συστάσεως προανακριτικής επιτροπής στην βάση του σχετικού αιτήματος 30 βουλευτών της ΝΔ.

  Η διαδικασία για την οποία υπάρχει ήδη σφοδρή αντίδραση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει το απόγευμα γύρω στις 17:00. Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκτός από τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης.

  Ο πρώην υπουργός εκτός από την γενικότερη τοποθέτηση για την υπόθεση Νοβάρτις στην οποία είχε κεντρικό ρόλο αναμένεται να απαντήσει σε όσα του καταλογίζουν μεταξύ άλλων η κ. Ελ. Ράικου και ο Γ. Αγγελής στις καταθέσεις τους.

  Εισηγητής της πλειοψηφίας ορίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Σπύρος Λάππας. Αντίστοιχα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν ο Σπήλιος Λιβανός και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  Την πρόταση της σύστασης προανακριτικής εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ υπερψηφίζουν και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

  Τα τέσσερα φερόμενα αδικήματα για την διερεύνηση των οποίων θα ψηφίσουν οι βουλευτές είναι:

  1 Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (αρ. 46 παρ 1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ): ("υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε εγγραφή ή προφορική κατάθεση κατηγορούμενου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά το άρθρο 137Α Β) αν εν γνώσει του, εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν πρόκειται για κακούργημα και με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για πλημμέλημα")

  2) Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ 1 και 2 ΠΚ: "1.όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο κακούργημα καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεση του. Τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. 2) όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεσή του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη".

  3) Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

  4) Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ