Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 12:17

  Κ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων θα αντιμετωπιστεί εντός της 4ετίας

  Κ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων θα αντιμετωπιστεί εντός της 4ετίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Τη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, εντός της επόμενης τετραετίας, προτάσσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

  "Πρόκειται για μια μονάδα πρότυπο η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια. Και όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης -και δική μου προσωπικά- ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για εκείνους που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία. "Τους ζητώ να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων", τόνισε, φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  Το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης είναι μια πρότυπη μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων και στόχος του πρωθυπουργού, μέσα από αυτήν την επίσκεψη, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, ήταν η ανάδειξη της ανάγκης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που περνά και μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους. Για τον σκοπό αυτό τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η προβολή τους ως καλή πρακτική για αντίστοιχες ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα. Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως "το έργο της χρονιάς 2018".

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Ακόμη, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και τους Δήμους που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις να επισκεφθούν μονάδες όπως αυτή, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το πως θα πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

  Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

  *Διαβάστε ακόμη: Σε αρχαίο θέατρο Δωδώνης και αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά ο Κ. Μητσοτάκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ