Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 14:38

  Επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης του 30% του Ελ. Βενιζέλος

  Επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης του 30% του Ελ. Βενιζέλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  15:08

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δύο θέματα απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης του 30% του Ελ. Βενιζέλος, καθώς αίρονται τα τρία προσκόμματα που υπήρχαν έως τώρα στη διαγωνιστική διαδικασία. Λύθηκε το ζήτημα της σύμβασης παραίτησης (waiver agreement), των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και της εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίες. Εκτιμάται πλέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, αν όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία, έστω λίγες εβδομάδες αργότερα.

  Από το ΚΥΣΟΙΠ δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ εντολή να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος με τους συμβούλους που είχαν επιλεγεί τον Ιούνιο. Ο νέος μέτοχος θα έχει δύο μέλη στο δ.σ., όπως διευκρινίστηκε.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

  "Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.    

  Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. 

  Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. 

  Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. 

  Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. 

  Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε".

  Η Lazard σύμβουλος για το χρέος

  Το ΚΥΣΟΙΠ έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΟΔΔΗΧ, η οποία έχει και θετική γνωμοδότηση από το ΝΣΚ για την ανάληψη από την Lazard του ρόλου του χρηματοοικονομικού συμβούλου "διαχείρισης και αναδιάρθρωσης χρέους και επαναφοράς του χρέους σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη διετία". Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η επιλογή έγινε διότι η συμφωνία με τον εν λόγω σύμβουλο κρίνεται ότι έχει μεγαλύτερα οφέλη και μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Όπως διευκρινίστηκε, θα υπάρχει bonus για ταχύτερη επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και ανώτατο όριο στην αμοιβή του συμβούλου. Η σύμβαση λήγει όταν το αξιόχρεο της Ελλάδας αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι στόχος είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

  Συναντήσεις Σταϊκούρα

  Στο Eurogroup της Παρασκευής, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και το αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ θα ζητηθεί η επαναφορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

  Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους Klaus Regling, Mario Centeno, Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ