Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Σεπ-2019 14:02

  Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του Capital.gr

  Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του Capital.gr
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο απεσταλμένος του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Δημήτρης Γκάτσιος, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ έθεσε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη:

  Κύριε πρωθυπουργέ, οι εξαγγελίες που κάνατε για τη μείωση των φορολογικών βαρών… Ανάμεσα σε αυτά που φέρατε στο προσκήνιο ήταν η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως σημειώσατε, αυτό θα γίνει μεσοπρόθεσμα άλλα όχι εντός του 2020. Ο κ. Πέτσας σήμερα έθεσε ένα χρονικό πλαίσιο, είπε ως το 2023. Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε πότε προγραμματίζετε ακριβώς να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Πώς θα γίνει αυτό και σας ερωτώ γιατί είναι ένα θέμα που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, μισθωτούς, που πέφτουν τα βάρη επάνω τους και θέλουν να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

  Η απάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη:

  "Εύλογο το ερώτημα. Να πω καταρχάς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από τη σημαντική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Και βέβαια να πω και κάτι ακόμα. Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Γνωρίζετε ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σίγουρα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, εφόσον έχουν επιλέξει ενδεχομένως να μην το κάνουν. Θα είμαστε πολύ αυστηροί λοιπόν στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής συνολικά από τη στιγμή που μειώνουμε τους φόρους.

  Από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και πρόθεσή μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως. Ξέρετε ότι πάντα προτιμώ να εκπλήσσω ευχάριστα παρά να κάνω το ανάποδο. Δώστε μας τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε και θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και από αυτούς που προβλέπαμε, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε αυτό το μέρισμα επιτυχίας πίσω στους πολίτες. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η πιο γρήγορη μείωση των φόρων -αποδεδειγμένα ο καλύτερος και πιο δίκαιος τρόπος για να μπορέσει να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα- και ο δεύτερος τρόπος είναι η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και στοχευόμενη στήριξη του κοινωνικού κράτους".     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ