Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Σεπ-2019 07:50

  Με στόχο την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

  Με στόχο την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Στο προσκήνιο, με τη συμπλήρωση των πρώτων 60 ημερών της κυβέρνησης, έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο το σχέδιο "ανάπτυξη για όλους". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, προετοιμάζεται αύριο το απόγευμα από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, να απευθυνθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, προτάσσοντας τις στρατηγικές εκείνες, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Μεταρρυθμίσεις. Μείωση φόρων. Επενδύσεις. Δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αυτά θα είναι τα "κλειδιά" της πρωθυπουργικής παρέμβασης στο πρώτο μεγάλο ορόσημο της νέας πολιτικής χρονιάς. Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι στοχευμένες, μετρήσιμες και πλήρως κοστολογημένες κινήσεις θα διαμορφώσουν τον τόνο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.

  "Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΘ από φόρουμ παρουσίασης της βασικής οικονομικής πολιτικής των πολιτικών δυνάμεων, μεταβλήθηκε σε φόρουμ παροχολογίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολούθησε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δεν θα ακολουθήσει, ως πρωθυπουργός, την πεπατημένη. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα αναπτύξει το σχέδιο του με τον τίτλο ανάπτυξη για όλους. Θα αναφερθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βάση των προγραμματικών της δηλώσεων, Και βέβαια για την άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη και την προσέλκυση των επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο στη χώρα και περισσότερες για τους Έλληνες. Η κυβέρνηση προχωρά, ήδη, στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων που καρκινοβατούσαν για χρόνια -της Cosco στον Πειραιά, της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και του Ελληνικού- και τίθεται άμεσα  σε διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που προβλέπει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.  Από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρωθυπουργός θα φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προμετωπίδα ελαφρύνσεις, όπως:

  -Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (σε πρώτη φάση) και από το 24% στο 20% (σε δεύτερη φάση).

  -Η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.

  -Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

  -Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

  -Η έκπτωση φόρου έως 50% των δαπανών για την αναβάθμιση των ακινήτων.

  -Η χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

  -Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

  -Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  -Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

  -Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

  "Στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, σε συνδυασμό με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή του", σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης. "Το ένα σκέλος των όσων θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αφορά στην προσέλκυση των επενδύσεων και έχει αρχίσει να δουλεύει. Το δεύτερο σκέλος, αφορά στην άρση εμποδίων στην ανάπτυξη. Και αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει  σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος εξωτερικός μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες", τόνισε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα έρχεται με την ολοκλήρωση των επαφών του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσει σταθερά και υπεύθυνα, μέσα και έξω από τη χώρα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Αυτό έκανε κατά τις επισκέψεις του στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ολλανδία. Και αυτό επανέλαβε κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος. Παρουσίασε το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα. Αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Επισήμανε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας", τονίζουν στελέχη του "γαλάζιου" στρατοπέδου.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες δε θα προκύψει όμως μόνο από τις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις. Όπως θα σημειώσει ο πρωθυπουργός, στην αυριανή ομιλία του, θα είναι αποτέλεσμα και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που είχε παρουσιάσει προεκλογικά και που ήδη υλοποιείται. Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. "Αυτές οι μειώσεις έγιναν πράξη ένα χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης. Επιπλέον, εκτός από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, που εφαρμόστηκαν αμέσως, όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεικνύουν ότι πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτική της", αναφέρουν, δίνοντας τον τόνο της πρωθυπουργικής παρέμβασης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ