Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιουλ-2019 22:06

  Τσίπρας: Να στηρίξετε το δικό μας σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων - Πετάξατε λευκή πετσέτα

  Τσίπρας: Να στηρίξετε το δικό μας σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων - Πετάξατε λευκή πετσέτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Σε σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ αλλά αμιγώς προγραμματικό, επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο ντεμπούτο του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας που άρχισε το απόγευμα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. 

  Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να επικεντρώσει την κριτική του προς την κυβέρνηση στα της οικονομίας γενικώς και στη μείωση των πλεονασμάτων, ειδικώς. Ο κ. Τσίπρας μέμφθηκε τον κ. Μητσοτάκη "ότι παραπέμπει στις καλένδες τα χαμηλότερα πλεονάσματα χωρίς να έχει καν διαπραγματευτεί ενώ έχει νωπή λαϊκή εντολή, σταθερή οικονομία και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί δεν υλοποιεί το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση 5,5 δισ. σε ειδικό λογαριασμό που εξασφάλιζε τη μείωση των πλεονασμάτων. 

  Στα της Οικονομίας, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε ανησυχία για το πώς θα εφαρμόσει τη μείωση των φόρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης εάν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα και εάν δεν περικοπούν κοινωνικές δαπάνες. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον "προειδοποίησε" να μην αναζητήσει τα χρήματα αυτά σε περικοπές συντάξεων.

  Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  ΣΥΡΙΖΑ

  -Σήμερα είμαι εδώ να ασκήσω κριτική από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα συνεχίσουμε όπως κάναμε, να βάζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλό της πατρίδας. 

  -Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω το δικό σας μοντέλο: την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από τώρα, ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί μαζί σας όπως κάνατε εσείς. Όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε στο εξωτερικό θα τη στηρίξουμε αλλά δεν πρόκειται να σας χαριστούμε. Θα αντιπαρατεθούμε στην ουσία κι όχι στην επικοινωνία. Γιατί η χώρα δεν κυβερνιέται μέσω της εικόνας ούτε μέσω προπαγανδιστικών μηχανισμών. 

  -Ποια είναι τα πρώτα δείγματα γραφής; Ούτε ενότητα, ούτε καινοτομία. Επαναφέρατε κομματικούς επιτετραμμένους στις θέσεις των υπουργείων, συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όπως κανείς άλλος πρωθυπουργός. Παύσατε από την πρώτη ημέρα τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων που θα αναφέρονται απευθείας σε εσάς και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Προειδοποιήσαμε για αυτό αλλά δεν περιμέναμε να μας επιβεβαιώσατε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης. 

  Οικονομία

  -Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι παραλάβαμε χάος και καμμένη γη. Δεν θα σας πάρει κανείς σοβαρά. Παραδώσατε την χώρα με 24 δισ. έλλειμμα και το 2015 μας αφήσατε χώρα στο χείλος της αβύσσου. Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι εσείς θα καταφέρετε να πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα μειώσετε τους φόρους. Σήμερα ξεκινήσατε τις δηλώσεις σας με πρώτη δέσμευση προς τους εταίρους ότι θα τηρήσετε στο ακέραιο τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η δέσμευση με αυτές που κάνατε για φορολογικές ελαφρύνσεις, σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ. 

  -Η ομιλία σας έχει ανησυχητική ανάγνωση για αυτά που δεν είπατε. Στον βαθμό που ισχύει η δέσμευσή σας για τήρηση του στόχου είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας είτε να προχωρήσετε σε μέτρα περικοπών. 

  -Χρειάστηκαν δέκα ημέρες για να καταλάβετε ότι η υπόσχεση για μείωση των πλεονασμάτων ήταν χωρίς βάση. Παραπέμπετε την προοπτική χαμηλότερων πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον. Γιατί; Υπάρχει καλύτερη στιγμή για μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από την στιγμή της εκλογής της; Έχετε λαϊκή εντολή, σταθερή οικονομία και στήριξη από την αντιπολίτευση, γιατί δεν προσπαθείτε και σηκώνετε λευκή σημαία; 

  -Εμάς που αγωνιστήκαμε μας είπατε ψεύτες. Εσάς που επί 3,5 χρόνια υπόσχεστε χαμηλότερα πλεονάσματα και μόλις εκλεγήκατε τα παραπέμπετε στις καλένδες, πώς να σας χαρακτηρίσουμε; 

   -Λέγατε ότι θα αλλάξετε τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα για να καταφέρετε φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς κοινωνικό κόστος. 
      Η πρώτη δέσμευσή σας ήταν ότι θα τηρήσετε συμφωνία με εταίρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις. Ευρώ. Πού θα τα βρείτε;

  -Δεν σας ζητώ να συγκρουστείτε αλλά να ακολουθήσετε το σχέδιο που προτείναμε εμείς. Γιατί θέλετε να μπείτε σε παζάρια και δεν υλοποιείται την βιώσιμη πρόταση που καταθέσαμε για την καταβολή σε ειδικό λογαριασμό 3,5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι. Εμείς με βάση αυτό το σχέδιο, είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε μια σειρά από ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάτων. 

  -Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό. Πού θα βρεθούν τα λεφτά της μαύρης τρύπας;

  -Δεν είπατε κουβέντα για τα επιδόματα αν θα τα καταργήσατε. Τα είπατε μόνο "επιδόματα φτώχειας".

  - Γιατί απορρίπτετε πριν καν τοποθετηθούν οι θεσμοί τη πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την κατάθεση, 5,5 δις από το μαξιλάρι ρευστότητας σε escrow account ώστε να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία ;
      Εμείς με αυτό το σχέδιο είχαμε ξεκινήσει φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάμων. Θα ακυρώσετε τα μέτρα ελάφρυνσης που είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και  να υλοποιούμε από τον περασμένο Μάϊο;
   

   
  Πυρά για Μάτι, Πρέσπες, Ελληνικό

  -Με στοχοποιήσατε για το Μάτι και μόλις ολοκληρώθηκε και επιχειρησιακά ο κύκλος της τραγωδίας δέχθηκα την παραίτηση του κ. Τόσκα και ζήτησα τις παραιτήσεις των Αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Τότε είχατε επιτεθεί και ονομαστικά στον κ. Τσουβάλα και σήμερα τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της ΕΛ.ΑΣ. τον διορίσατε γενικό γραμματέα της Προστασίας του Πολίτη. Σας αντιστρέφω το ερώτημα: Εσείς με αυτή την επιλογή κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Αισθάνεστε ασφαλής;

  -Επιλέξατε να τρέξει το Ελληνικό, στέλεχος που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό και διαπραγματευόταν για λογαριασμό της Lamda Development. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ώρα. Υπάρχει παντού η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων. 

  -Είχατε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Αγκαλιάσατε ακραίους. Πολλά απ’ τα στελέχη σας μας έλεγαν προδότες, μειοδότες και εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα είναι η καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό πάντως λέει ο υπουργός Άμυνας και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το λέτε όμως κι εσείς, όπως αποδείχθηκε από την επικοινωνία σας με την Τερέζα Μει. Εγώ χαίρομαι που αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνική γραμμή για μια επωφελή συμφωνία αλλά σας το είχα πει ότι θα τα βρείτε μπροστά σας. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ