Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 09:12

  Το "χρονοδιάγραμμα" των πρώτων φοροελαφρύνσεων που φέρνει η κυβέρνηση

  Το "χρονοδιάγραμμα" των πρώτων φοροελαφρύνσεων που φέρνει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σταθερά στην πρώτη γραμμή κρατούν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα-αιχμή της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Βαδίζοντας στην οδό της άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων, που περνάει μέσα από την άμεση προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να δομήσει μέσα στους επόμενους μήνες ισχυρή αξιοπιστία, προκειμένου να σταλεί μήνυμα εμφατικό στους εταίρους ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

  Και αυτή ακριβώς η αξιοπιστία είναι που, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, θα θέσει τις βάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

  "Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "BBC", αναλύοντας το στίγμα της στρατηγικής και των προθέσεών του.

  Με το βλέμμα στραμμένο στην καθημερινότητα του πολίτη, πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει το τρένο στις ράγες όσον αφορά στο πρώτο κύμα φοροελαφρύνσεων, που θα έρθει στο προσκήνιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μετά τις σημερινές επισκέψεις του στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να "κλειδώσουν" οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, για να ψηφιστεί πριν τις ολιγοήμερες διακοπές της Ολομέλειας.

  "Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020", επεσήμανε, στη συνέντευξή του στο "BBC", ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  με τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών να περιλαμβάνουν:

  - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

  - Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

  - Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

  - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

  - Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

  - Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  - Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  - Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

  -  Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Ειδικότερα το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.

  - Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10% σε 5% το 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ