Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 16:35

  Τι περιλαμβάνεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες σε όλα τα υπουργεία

  Τι περιλαμβάνεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες σε όλα τα υπουργεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:10

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έτοιμοι να τρέξουν από την πρώτη στιγμή τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους, είναι οι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το τέλος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος έλαβαν ειδικό φάκελο προγραμματισμού των δράσεών τους, με ειδικά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένο ορίζοντα για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Αποτελεσμάτων που σχετίζονται τόσο με την οικονομία και τις μειώσεις φόρων, όσο, για παράδειγμα και με την προσέλκυση επενδύσεων, με πρώτη αιχμή το ξεμπλοκάρισμα του εμβληματικού Ελληνικού.

  Στον τομέα του υπουργείου Οικονομικών, που έχει ως στόχο των παρεμβάσεών του, την ισχυρή ανάπτυξη, την αξία στην ακίνητη περιουσία, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους και το σύγχρονο και λιτό αποτελεσματικό κράτος, οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες σχετίζονται με:

  - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

  - Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

  - Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

  - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

  - Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

  - Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  - Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  - Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

  -  Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

  - Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

  - Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

  - Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

  - Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Ειδικότερα το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. 

  - Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10% σε 5% το 2020. 

  Για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άμεσες προτεραιότητες είναι:

  - Εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού

  - Βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.

  - Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

  - Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

  - Επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.

  - Θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.

  - Σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

  - Διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

  - Δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.

  Για το υπουργείο Εξωτερικών, οι στόχοι σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τον επανακαθορισμό της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία, τη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άμεσες προτεραιότητες είναι η ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, η πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας "Δέλτα” και της ομάδας "Δίας”, η ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, η αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο, η άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς και η προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.

  Για κάθε υπουργείο υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες, η υλοποίηση των οποίων θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση.

  Για το υπουργείο Εργασίας, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας. Παράλληλα:

  -Ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. 
  -Η συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. 
  -Η ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων.
  -Η διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.
  -Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον το χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής.
  -Η ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 συμπολίτες μας.

  Στο υπουργείο Υγείας, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι:

  -Η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
  -Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.
  -Το ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.).
  -Η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.
  -Η κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.)
  -Η άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
  -Η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
  -Η προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
  -Η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως και 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.
   
  Στο υπουργείο Παιδείας, πέρα από την κατάργηση του ασύλου, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου και η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή. Η έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Ο ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο. Η ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων. Ο ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενίσχυση της ειδικής αγωγής και η ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

  Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι, αρχικά, η…εδώ και τώρα εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ και:

  -Η αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
  -Η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  -Η ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτυών φυσικού αερίου.
  -Η επανεκκίνηση της αγοράς ΑΠΕ.
  -Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. 
  -Η υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης.

  Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, άμεσες προτεραιότητες είναι η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, η επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ' και το νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων. Παράλληλα:

  -Οι τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συμπεριλαμβανομένων και των τρομοκρατών.
  -Η θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

  Για το υπουργείο Εσωτερικών, άμεσες προτεραιότητες είναι ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές, η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, η αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής στους δήμους και η άμεση τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων. Παράλληλα, η μεταφορά ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  Για το υπουργείο Υποδομών, άμεσες προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση του κεντρικού οδικού δικτύου, η ολοκλήρωση των έργων μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση και συντήρηση του εθνικού και των προαστιακών δικτύων και η αναδιάταξη και βιώσιμη χρηματοδότηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών. 

  Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές και μια νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

  Στην προσπάθεια αυτή προτάσσονται:
  -Η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα Κ.Α.Π.
  -Η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς
  -Η μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα
  -Η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ