Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 09:33

  Το αποτύπωμα του Κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

  Το αποτύπωμα του Κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Reuters. Euronews. HBO. Το ένα μετά το άλλο, μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης στρέφουν το βλέμμα τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αποτυπώνοντας το κλίμα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, τρεις ημέρες πριν σηκώσουν αυλαία οι κρίσιμες κάλπες της 7ης Ιουλίου. Και δεν είναι τα μόνα.

  Πριν και μετά το θριαμβευτικό για την οδό Πειραιώς αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησαν μεγάλα αφιερώματα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αναλύοντας, κατά κύριο λόγο, το προφίλ ενός πολιτικού που ανέλαβε την ηγεσία της "γαλάζιας" παράταξης τον Ιανουάριο του 2016 και μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε το momentum της, ανανεώνοντας το οικοδόμημα σε πρόσωπα και ιδέες.

  "Οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλελεύθερος συντηρητικός, φαίνεται να παίρνει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα, ριζοσπαστικό αριστερό, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης το 2015. Από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, νίκησε κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ο δείκτης μετοχών της Αθήνας έχει ενισχυθεί κατά 19%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 3,4% σε 2,2%, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σχεδόν τόσο ελκυστικό όσο το ιταλικό", γράφει ο Hugo Dixon στο Reuters.

  "Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπει σε έναν "ενάρετο κύκλο". Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια απόλυτα αναγκαία ανάκαμψη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, θα χρειαστεί να ξεριζώσει κακές πρακτικές που υπονομεύουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σε τελική ανάλυση θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Τούτου λεχθέντος, ο Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν πολλά για τα οποία είναι υπόλογοι. Η συνεργασία τους έπληξε μαζικά την εμπιστοσύνη. Μόνο μετά την περικοπή των δαπανών από τον πρωθυπουργό και την αύξηση των φόρων σε αντάλλαγμα για τις εισροές μετρητών από τη ζώνη του ευρώ, η ελληνική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει. Ακόμη και τότε η ανάκαμψη ήταν υποτονική. Οι ακαθάριστες επενδύσεις είναι μόνο 11% του ΑΕΠ. Όταν λαμβάνεται υπόψη η απαξίωση, το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας είναι στην καλύτερη περίπτωση στατικό και ίσως συρρικνούμενο. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια καλή πορεία ανάπτυξης", σημειώνει και αποτυπώνει το αισιόδοξο για τη χώρα σενάριο, μετά το κλείσιμο της κάλπης της Κυριακή.

  "Όλα θα μπορούσαν να πάνε καλά στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδύεται από τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να απωλέσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συνεργασίες με άλλα κόμματα. Στη συνέχεια δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που είναι καλοί στην υλοποίηση πολιτικών. Ο νέος πρωθυπουργός τότε ξεμπλοκάρει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και επενδύσεων που έχουν "κολλήσει" από τον Τσίπρα. Καταργεί τους ελέγχους κεφαλαίου. Εκδίδει ένα δεκαετές ομόλογο, διπλάσιο σε ωριμότητα από αυτό που έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές επικροτούν το όραμά του. Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει τη ζώνη του ευρώ και ζητά να χαλαρώσει τη δημοσιονομική θηλιά που απαιτεί από την Ελλάδα να παράγει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (πριν από την καταβολή τόκων) 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμειναν σε αυστηρούς ελέγχους του προϋπολογισμού, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να θέσει το χρέος της υπό έλεγχο. Όμως ο Μητσοτάκης πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -που ανήλθε στα 340 δισ. ευρώ ή 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018- με μικρότερο πλεόνασμα. Η χαλάρωση στα λουριά βοηθά στην ανάπτυξη της Ελλάδας", τονίζει ο Hugo Dixon.

  Το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει στο προσκήνιο το Euronews, που σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Νέας έχει δηλώσει ότι θέλει να αναγεννήσει την οικονομία και να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της χώρας, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί, ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, μετά από τρία πακέτα διάσωσης. Αφού λοιπόν το άρθρο αναφερθεί στα οικογενειακά στοιχεία του Μητσοτάκη, κάνει λόγο για τις σπουδές του Μητσοτάκη και την πολιτική του καριέρα, χαρακτηρίζοντάς τον "μετριοπαθή πολιτικό του φιλελεύθερου κέντρου". Μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, όπως σχολιάζει το Euronews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στον Τσίπρα, κάτι που φαίνεται να απέδωσε καθώς "κατάφερε να κερδίσει και να ενώσει ψηφοφόρους από την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά, και που οδήγησε σε μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να πάει σε εκλογές".

  Συνέντευξη "έκπληξη" ήταν αυτή που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους δημοσιογράφους του κόσμου. Τον  ιδρυτή του VICE, Σέιν Σμιθ, η οποία μεταδόθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας στη ζώνη αιχμής του κορυφαίου καναλιού "HBO" στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  "Πιστεύω ότι στις 7 Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος δεκαετούς Οδύσσειας", τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στον Σέιν Σμιθ, με το συνεργείο του VICE να ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Εύβοια, για να καταγράψει πλάνα από τη συνεχή επαφή του προέδρου της "γαλάζιας" παράταξης με τους πολίτες. "Οι καρποί της ευημερίας πρέπει να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο", επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης και αναλύει βήμα προς βήμα το σχέδιό του για τη μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. "Το κλειδί και μεγάλο στοίχημα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών η ανάπτυξη ήταν αναιμική", αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ