Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 19:39

  Τσίπρας: Μοιράζει συντάξεις με φόντο τις εκλογές - μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια

  Τσίπρας: Μοιράζει συντάξεις με φόντο τις εκλογές - μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:00

  Το έντονου προεκλογικού αρώματος σχέδιο που φέρει τον κωδικό "Ευκλείδη δώστα όλα" ξετύλιξε ο πρωθυπουργός με ανακοινώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο.

  Αντιμέτωπος με το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η εικόνα χλιδής σε πολυτελές κότερο, αλλά και με το κόστος του θορύβου Πολάκη που δεν λέει να καταλαγιάσει ο πρωθυπουργός έσπευσε να "κάψει" νωρίτερα το χαρτί του για πρόσθετες παροχές. 

  Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως το πακέτο μέτρων -το οποίο θα δοθεί σε δυο δόσεις, φέτος και του χρόνου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο στο 6% από 13%, καθώς και κατανομή 13ης σύνταξης. 

  Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε ότι αφορά το 2020 απουσιάζουν πάντως τα δυο θεσμοθετημένα από το 2018 μέτρα: η μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% και η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Επίσης μικρότερη είναι τελικά η ελάφρυνση στην εισφορά αλληλεγγύης αφού καταργήθηκε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ έναντι εισοδήματος 30.000 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επιπλέον απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) και τούτο ενώ πέρυσι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπήρχε η πρόβλεψη για αύξησή του στα 7,3 δισ. ευρώ η οποία εκ των υστέρων ακυρώθηκε στο πλαίσιο του τελικού συμβιβασμού με τους θεσμούς.

  Τα μέτρα 

  Όπως δήλωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Τσίπρας "πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει αισθανθεί τις θετικές συνέπειες της εξόδου της χώρα από τα μνημόνια". 

  Μίλησε για ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας, το μισό εκ του οποίου είναι "το λεγόμενο μαξιλάρι ενώ το υπόλοιπο είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Τους οποίους δεν σκοπεύουμε να ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά. Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας". 

  Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές πως πρόκειται για "μέτρα μόνιμου χαρακτήρα" και μίλησε για ένα "ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης" και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

  Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός το "πακέτο" χωρίζεται σε δυο μέρη: αυτά που θα εφαρμοστούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.  

  Τα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι τα εξής: 

  - Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%

  - Μείωση του ΦΠΑ για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο στο 6%, από 13% σήμερα

  - Κατανομή της 13ης σύνταξης.  -θα είναι στο ύψος του δώρου του Πάσχα

  Σχετικά με την 13η σύνταξη ο Αλέξης Τσίπρας είπε: "Προχωράμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους με βάση τις σημερινές δυνατότητες της οικονομίας -αργότερα μπορεί να αυξηθεί- που αντιστοιχεί στο δώρο του Πάσχα, δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Έχουμε ένα συνολικό κόστος περίπου 800 εκατ. ευρώ. Θα είναι πράγματι μια επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, των χαμηλών συντάξεων, θα μειώνεται, όμως, αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις". 

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, όσοι παίρνουν κάθε μήνα σύνταξη (σ.σ. κύρια, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας) έως 500 ευρώ, θα λάβουν 13η σύνταξη στο ύψος του 100% αυτής (σ.σ. έως 500 ευρώ),όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 501-600 ευρώ θα λάβουν 13η σύνταξη στο 70% αυτής (σ.σ. μεταξύ 350 -420 ευρώ), όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 601 -1000 ευρώ θα λάβουν 13η σύνταξη στο 50% αυτής (σ.σ.: 421-500 ευρώ),ενώ όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν 13η σύνταξη στο 50% αυτής (σ.σ. τουλάχιστον 501 ευρώ).

  Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως η χορήγηση της 13ης σύνταξης θα γίνει εντός του μήνα και ο σχεδιασμός είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, σε σχέση με το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ανέφερε πως θα εφαρμοστούν οι νόμοι, όταν -όμως- βγουν οι δικαστικές αποφάσεις (σ.σ. σε σχέση με τις προσφυγές των συνταξιούχων).

  Επίσης η κα. Αχτσιόγλου, ανέφερε πως αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση, η επιστροφή της αρμοδιότητας του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους (σ.σ. και όχι στην κυβέρνηση όπως ισχύει σήμερα), αφού όμως πρώτα επιστρέψουν οι συνθήκες ομαλότητας στην αγορά εργασίας.

  Το 2020 

  - Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

  - Θα αυξηθεί ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%

  - Θα μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ στο 11%

  - Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους

  - Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

  -Επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ κατά 80% για νέους μισθωτούς έως 25 ετών και επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατά 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

  Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ' τους τόκους

  Όπως είπε ο κ. Τσίπρας από τα 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας που έχει η χώρα ποσό 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. "Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους".

  "Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση"

  Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου "θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%". Αλλά, τόνισε, "την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται".

  "Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα"

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

  "Με δυο λόγια δηλαδή", εξήγησε, "θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ".

  "Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς".

  Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, 

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, "προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022".

  "Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την έως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά", πρόσθεσε.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ